Cruciale zege Merwede

7 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Door de negatieve resultaten van de voorbije weken, is Merwede in zwaar weer beland. De thuiswedstrijd tegen Maassluis werd dan ook gezien als een cruciale ontmoeting tussen twee ploegen die de punten hard nodig hebben. Hoewel de verliezer van dit duel nog lang niet gedegradeerd is en alles nog in eigen hand heeft, mochten beide ploegen niet verliezen.

Na een aftastend begin, was het Merwede dat de leiding in handen nam en deze ook nooit meer uit handen gaf. Het publiek kreeg flink wat treffers te zien en zag Merwede uiteindelijk met 19-15 als dubbele winnaar van het veld stappen. Niet alleen vanwege de twee punten die de Rood-Witten konden bijschrijven, maar ook getuige het collectief dat liet zien hoe vanuit het ploegbelang de strijd aangegaan moet worden.

Zoals geschreven, het begin was op z’n zachts gezegd nogal aftastend. Gedurende de eerste vijf minuten wisten beide ploegen de mand amper te raken, laat staan tot doelpunten te komen. Ondanks het stroeve begin had scheidend coach Dick van Houwelingen er waarschijnlijk genoeg op gehamerd om te opereren vanuit een hecht collectief, om zo de speerpunten vaker in stelling te brengen. Merwede kennende moeten de doelpunten dan wel vallen. En dat gebeurde. Jacco Buijk openende de score om in de volgende aanval dit aantal te verdubbelen.

Verdedigend had Merwede het prima op orde en dwong het Maassluis om te kiezen voor verre schoten die of de mand niet raakten, of zo op de mand stuiterde dat de afvallende bal voor Merwede was. Met name Else van der Valle onderschepte verdedigend de nodige ballen en zo kreeg het tweede aanvalsvak van Merwede voldoende kansen op een treffer. Martijn van Rijsbergen – die deze wedstrijd samen met Bernadette Struijk naast Edwin Kleijn en Iris van Eijl stond - brak ook in dat vak de ban, alvorens Maassluis iets terug kon doen. Met een ruststand van 8-4 in Sliedrechts voordeel kon het nog alle kanten op gaan in Sportpaleis De Lockhorst.

Ook in de tweede helft leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Merwede had het betere van het spel, maar verzuimde om door te drukken. Even rook Maassluis haar kansen en kwam terug in de wedstrijd, mede door enkele discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Merwede raakte hierdoor enigszins van slag, maar het was Jacco Buijk die deze middag zijn directe tegenstander reddeloos en radeloos achterliet. Nadat Buijk zijn vizier op scherp had gesteld was nagenoeg elke poging raak. Zo ook direct als antwoord op de 9-8 van Maassluis. Twee strafworpen van Martijn van Rijsbergen, vanwege herhaalde overtredingen van Maassluis, brachten Merwede weer in rustiger vaarwater en met Jacco Buijk weer voor de korf leek de wedstrijd beslist. Helaas bleek dit nog niet waar en twee snelle tegentreffers brachten de spanning weer terug tot 12-10. Edwin Kleijn rondde een lange aanval af: 13-11. Ook de 15-12 van Martijn van Rijsbergen was prachtig en erg belangrijk, en wie anders dan Jacco Buijk schoot met twee doelpunten Merwede definitief in veilige haven. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met 19-15 en zegevierde het collectief. Ondanks dat de doelpunten slechts bij vier spelers vandaan kwamen (Iris van Eijl 1, Martijn van Rijsbergen 3, Edwin Kleijn 5 en Jacco Buijk 10) kon Merwede toch terug zien op een teamprestatie.

Merwede wacht nu de lastige uitwedstrijden in Alblasserdam tegen Kinderdijk. Thuis kon de ploeg met een gelijkspel ook zorgen voor een stunt-je, wie weet dat de ploeg van Dick van Houwelingen ook nu de tegenstander kan verrassen.

advertentie
advertentie