Alleen nog eenpersoonskamers

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Waerthove

tilt zorg naar

hoger niveau

SLIEDRECHT - Verpleeghuis Waerthove ondergaat de komende jaren een indrukwekkende metamorfose. Als het goed is gaat de eerste fase van de grootschalige sloop en nieuwbouw al na de bouwvakantie van start. ,,Alle seinen staan op groen. We voldoen aan de eisen van de gemeente en het ministerie”, aldus Rivas-regiomanager Joep Koch, die van staatssecretaris Bussemaker hoopt te horen dat ook Waerthove kan profiteren van het potje dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld om zowel de zorg- als bouwwereld een forse duw in de rug te geven.

Door Erik de Bruin

,,Het is goed voor de zorg, maar vooral ook tegen de crisis”, legt Koch uit. ,,Het kabinet wil bouwprojecten versnellen, daar doen we graag aan mee. Het verpleeghuis is een kwart eeuw geleden gebouwd, maar het idee bestaat al 35 jaar. We willen breken met het verleden. De software is reeds aangepast, nu gaan we de hardware vernieuwen.”

Eerste generatie

Met software doelt hij op de wijze van zorgverlening. Verpleeghuizen hebben volgens Koch de afgelopen drie decennia een evolutie doorgemaakt. ,,Waerthove behoort tot de eerste generatie verpleeghuizen in Nederland. Ze waren gebouwd voor revalidatie na ziekenhuisopname. De zorgverlening was gericht op de ziekte, niet op de zieke. Nu zeggen we: je bent nog steeds honderd procent patiënt, maar je bent ook honderd procent mens.”

Hij vervolgt: ,,De staatssecretaris heeft gesteld dat alle meerbedkamers in verpleeghuizen tot het verleden moeten behoren. Die doelstelling delen we. Vandaar dit grootschalige bouwplan. Als het klaar is zijn we van veertig procent eenpersoonskamers naar honderd procent gegaan. In het gedeelte dat we als eerste bouwen en dat over pakweg twee jaar klaar zou moeten zijn komen twaalf groepen van elk acht bewoners waarbij elke bewoner een eigen kamer heeft. Met z’n achten delen ze een huiskamer. Hetzelfde principe als nu, alleen is de huiskamer twee keer zo groot, delen ze het met minder mensen en hebben ze veel meer privacy. Over privacy gesproken: de bewoners met een lichamelijke handicap, die geestelijk nog prima in orde zijn, krijgen ook een eigen appartement. Mét zelfs een eigen badkamer en een eigen kookhoek. Sommige appartementen hebben een oppervlak van zeventig vierkante meter.”

Drie fases

De vernieuwing van de hardware duurt als alles naar wens verloopt vijf tot zes jaar en verloopt in drie fases. Enkel het centrale deel blijft staan, alles eromheen wordt eerst tegen de vlakte gehaald om het vervolgens nieuw te bouwen. De parkeerplaatsen voor het personeel zijn gesitueerd aan de achterkant ofwel aan de Wilhelminastraat. Volgens Koch zijn ze onttrokken aan het zicht van omwonenden en hoeft de buurt zich geen zorgen te maken over een gebrek aan parkeerplaatsen. ,,Daar is ruimschoots in voorzien”, aldus de regiomanager, die tot slot van het interview nog even wil inhaken op de door hem al eerder naar voren gebrachte softwareontwikkeling. ,,We zijn een runner-up. Vorig jaar hebben we onze tweede ster behaald. Op 3 juni dit jaar hopen we een derde ster te bemachtigen met als aantekening: meer privacy, meer keuzevrijheid, een ruimer aanbod aan activiteiten en nog hoffelijker personeel. Wat ik al zei: we breken met het verleden dat je dankbaar moet zijn dat je in een verpleeghuis wordt opgenomen. Het gaat niet alleen om ziek zijn, het gaat ook om leuke dingen doen. Deze ontwikkeling versnelt het proces waar we mee bezig zijn en dat is geweldig.”

Fotobijschrift: Joep Koch poseert voor het lelijkste stukje Waerthove. Over een aantal jaren is het omgetoverd in een fraaie, ruim opgezette zorgvoorziening.

advertentie
advertentie