PvdA overstag, toch een rotonde

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Omdat, om met de woorden van PvdA-raadslid Ben van der Plas te spreken, geen besluit nemen geen optie is zijn de sociaaldemocraten maandagavond toch akkoord gegaan met de aanleg van een rotonde op de kruising Rembrandtlaan - Stationsweg. Een meerderheid (SGP/Christenunie en de VVD waren hier al voor gevallen) stemde zodoende in met voorkeursvariant A oftewel een grote rotonde met een diameter van vijftien meter.

Door Erik de Bruin

Als het vlot loopt wordt in mei dit jaar begonnen met de aanleg en kan het verkeer eind augustus of begin september gebruik maken van de derde rotonde op de Stationsweg. Drie op een rij klinkt met name wethouder Remco van de Ven als muziek in de oren. Hij pleitte een jaar geleden al voor deze rotonde. De ambtenaren moesten echter hun huiswerk over doen omdat het op verzet stuitte van Sliedrechters die het groen in hun dorp lief hebben. In het veranderde voorstel worden nog steeds negentien kastanjebomen gekapt, maar er worden wél nieuwe kastanjebomen geplant (in plaats van zilverlindes zoals eerst was voorgesteld) en bovendien worden haagjes geplaatst tegen fijnstof. Het voorstel viel in de smaak bij de stichting Sliedrecht Groen, die in de opiniërende raad van twee weken geleden sprak over een buitengewoon groen voorstel. Desondanks bleef het een dubbeltje op z’n kant of de gemeenteraad zou instemmen. Althans, een meerderheid. Al wel duidelijk was dat de oppositiepartijen PRO Sliedrecht en Lijst Blanken tegen zouden stemmen. Ze zijn dezelfde mening toegedaan dat nooit is gebleken dat het een onveilig kruispunt is. Handhaving van de bestaande situatie - waarbij wél opnieuw wordt geasfalteerd en een nieuwe verkeersregelinstallatie wordt aangelegd - heeft hun voorkeur. ,,Op die manier strooi je het geld niet met bakken over de Stationsweg”, aldus Wim Blanken, die sinds zijn uittrede bij de Partij van de Arbeid een eenmansfractie vormt. Weinig Sliedrechters zijn volgens hem voor een rotonde. ,,In welke vorm dan ook.” Hij had derhalve ook tegen het voorstel van de CDA-fractie gestemd een kleinere rotonde aan te leggen met een diameter van dertien meter. Hierdoor hoeft het monument niet te worden verplaatst. Bovendien wordt geld uitgespaard. ,,Anderhalf miljoen euro uitgeven is in deze tijd niet zo handig”, sprak Timo Pauw van PRO Sliedrecht die vervolgens in de hoek werd gedreven door Dick van Meeuwen. De fractievoorzitter van SGP/ChristenUnie merkte op dat je niet ineens 180 graden kan draaien. Hij doelde daarmee op het feit dat PRO Sliedrecht zowel in 2001 als in 2005 had ingestemd met het verkeerscirculatieplan waarin onder meer staat vermeld dat op de Stationsweg drie rotondes worden gerealiseerd. Pauw counterde die opmerking door te spreken over voortschrijdend inzicht.

De PvdA zorgde er uiteindelijk voor dat de balans toch uitviel in het voordeel van de voorkeursvariant. Hun voorkeur voor variant C (geen rotonde, maar een extra opstelstrook) werd losgelaten. ,,Als er niets gebeurt is de veiligheid niet mee gemoeid”, zei Van de Plas. ,,We komen toch uit op variant A omdat we geen principiële bezwaren hebben tegen een rotonde.” De sociaaldemocraten vinden wel dat de huidige voorrangsregeling op rotondes moet worden aangepast. Ook PRO Sliedrecht en Lijst Blanken zien liever dat Sliedrecht in de pas loopt met de regio wat wil zeggen dat op alle rotondes fietsers voorrang hebben en niet alleen in het tegen Papendrecht grenzende Baanhoek-West. SGP/ChristenUnie, VVD en CDA vinden dat de gemeente moet vasthouden aan fietsers uit de voorrang omdat ze dat als veiliger ervaren voor zowel het auto- als fietsverkeer. Zij vormen een meerderheid.

advertentie
advertentie