‘We gaan ze een beetje op scherp zetten’

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Ruim voordat de opnames beginnen druppelen de lijsttrekkers één voor één binnen. Ze worden ontvangen met koffie en koek. In de studio zijn geluids-, licht- en cameramensen in de weer om alles in orde te maken. Bernadette en Bas pendelen tussen studio en ontvangstruimte heen en weer alsof ze het vaker gedaan hebben. Wat ook wel klopt, want velen zullen de eerste kennen van ‘Bij Bernadette aan de tafel’ een gevarieerd en informatief programma op Merwe TV. En Bas is elke woensdagavond te beluisteren in ‘Een uur bestuur’ het politiek informatieve programma op Merweradio. Hij staat nog wat te frunniken aan een microfoontje en het nette jasje van Hanny (PS), de enige vrouwelijke lijsttrekker van deze verkiezingen. ,,Doe maar wat jij wilt hoor Bas”.

MerweTV zendt lijsttrekkers-debat uit SLIEDRECHT – Dick van Meeuwen (SGP-ChristenUnie), Remco van de Ven (VVD), Ad de Waard (CDA), Hanny Visser (PRO Sliedrecht) en Johan Lavooi (PvdA) gingen dinsdag 9 februari op uitnodiging van Merwe TV met elkaar in debat onder leiding van Bernadette van der Plas en Bas Bisschop. Na een voorstelrondje en een korte samenvatting van het verkiezingsprogramma zijn de presentatoren benieuwd naar wat er niet naar wens gegaan is de afgelopen vier jaar. Nadat ook de plannen voor de komende periode benoemd zijn is het de bedoeling, dat er echt gedebatteerd gaat worden. Thema: het Burgemeester Winklerplein. Vanzelfsprekend mogen de lijsttrekkers ook nog aan de kiezers uitleggen waarom zij juist op hun partij moeten stemmen. De debatten zullen op MerweTV en Merweradio in de periode van 17 februari tot 3 maart herhaaldelijk worden uitgezonden.

Door Margreet Strijker

Bernadette praat wethouder en lijsttrekker Johan (PvdA), die net terug is van een verre vakantiereis, bij over de opzet van het debat. Collega wethouder Remco (VVD) verzucht, ritselend met een indrukwekkende stapel A-viertjes dat hij maar een kwartier de tijd had om de verkiezingsprogramma’s van zijn mede debatteerders door te nemen. Dick (SGP/CU) vraagt zich af of ze wat in de hand mogen houden tijdens de opnamen. En Ad (CDA) staat het geheel vanuit een rustig hoekje duidelijk vergenoegd aan te zien.

Nadat de vijf lijsttrekkers en de presentatoren gesommeerd zijn zich naar de studio te begeven gaat het gerommel nog even door. Wat geluidstesten, een lachend onderonsje en een mobiele telefoon die voor de zekerheid ingeleverd wordt met als motivatie ,,Ik weet niet eens hoe hij uit moet.” De term ‘medium close opname’ roept associaties op met een biefstuk en na nog wat gedoe met mouwen en manchetten is het zover: ,,Welkom bij Actueel, met dit actuele lijsttrekkersdebat. We gaan ze een beetje op scherp zetten.”

Na het voorstellen en de verkiezingsprogramma’s komen de zaken aan de orde “die niet zo goed gelukt zijn de afgelopen vier jaar”. Bij meer dan één partij komt het beleid rond de coffeeshop als eerste naar boven, terwijl voor anderen de strijd rond de Derde Merwedehaven een belangrijk pijnpunt blijft. Ook het al dan niet bouwen over het spoor en het recreatieve knooppunt doet net als de mede- en samenwerking met de provincie hier en daar nogal wat frustraties naar boven komen.

Over wat wel goed ging lijken de meningen (nog) meer verdeeld te zijn. Tijdens de verschillende uiteenzettingen zie je hier en daar iemand het hoofd schudden of wapperen om aandacht van de presentatoren. Tijdens het debat over het Winklerplein lopen de gemoederen af en toe ietsjes hoger op, maar een echt knetterend vuurwerk blijft uit. Ondanks duidelijke verschillen van mening over zaken als de hoogte van de woontoren en de problematiek rond het parkeren lijkt het er soms zelfs op dat iedereen het ook wel een beetje eens is met elkaar. Het Sliedrechts poldermodel werkt blijkbaar zo gek nog niet, want bij alle partijen is duidelijk dat ze oprecht begaan zijn met de bewoners van hun eigen dorp Sliedrecht.

Na de kijkers/kiezers uitgelegd te hebben waarom er op hun partij gestemd moet worden en na de wens en hoop uitgesproken te hebben met betrekking tot het aantal te verwachten gemeenteraadszetels na de verkiezingen wordt de uitzending beëindigd. Even blijft het stil: Is alles goed gegaan of moet het nog een keer? Wie nieuwsgierig is geworden of het Bernadette en Bas gelukt is de vijf een beetje op scherp te zetten wordt aangeraden om vanaf 17 februari zelf naar dit lijsttrekkersdebat op Merwe TV te kijken. Nadere mededelingen over de programmering volgen op MerweTV en op de website www.merweradio.nl. De debatten zullen ook te zien zijn via www.youtube.nl/merwetv.

advertentie
advertentie