‘Politiek is een apart bedrijf’

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Gerard de Haan was al van 1976 tot 1978 voorzitter van de plaatselijke afdeling van de ARP. Om van 1980 tot 1990 die functie weer te gaan vervullen, maar dan voor het CDA waar de ARP in opgegaan was. ,,Ik ben nu gestopt met werken, maar ik had een goeie baan en was ook nogal actief op wat andere fronten. Ik vind als je het doet, moet je er wel de tijd voor hebben en er echt voor gaan. Ik ben het wel blijven volgen en bleef ook op de kieslijst staan, maar altijd meer bij de duwertjes dan bij de trekkers. Je moet degene bovenaan zetten die graag wil en het goed kan, want de politiek is een apart bedrijf hoor, daar moet je wel voor in de wieg gelegd zijn.”

Door Margreet Strijker

De Haan’s kwaliteiten liggen volgens eigen zeggen meer in de luwte op bestuurlijk gebied. Hij hoeft niet zo nodig op nummer één of twee te staan. Als De Haan naar zijn speerpunten uit het verkiezingsprogramma 2010-2014 gevraagd wordt, is het eerste wat in hem opkomt het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. ,,Je kunt je als gemeente nog zo uitsloven maar zonder vrijwilligers ben je nergens. En zonder verenigingsleven is een dorp dood. Het CDA komt daarvoor op. Dus goede subsidieregelingen die toegankelijk zijn voor iedereen die zich inzet voor de maatschappij. Op welk terrein dan ook, dus niet alleen voor de eigen parochie.” Hij noemt als voorbeeld het jongerenwerk, maar ook de voetbalvelden. ,,Dan weer wel over de spoorlijn en dan weer niet. Als ze onderhoud voor hun huidige velden nodig hebben dan vind ik dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen.” Over de Derde Merwedehaven, het asbest en vuilstort: ,,Een taai dossier. Als we daar niet op zitten, blijven we de slag verliezen. We moeten nu die strijd eindelijk winnen.” De Haan benadrukt dat bij dat alles wel de financiën van de gemeente op orde moeten zijn. Het streven is de lasten niet meer verder te verhogen dan de inflatie. ,,We kunnen wel van alles willen, maar er moet wel geld voor zijn. Je kunt het niet afwentelen op de toekomstige burger. Dus niet verder springen dan de stok lang is, maar de tering naar de nering zetten.”

Aan de kiezers wil De Haan het volgende ter overweging meegeven: ,,Hoewel het CDA in de afgelopen periode geen deel uitmaakte van het college van B&W, heeft het verleden wel geleerd dat je vertrouwen kunt hebben in ons. Aan de kantlijn meedraaien is natuurlijk nooit echt leuk, maar we zijn altijd betrokken en zichtbaar gebleven.”

Op de onvermijdelijke vraag, wat hij zou doen als hij met voorkeursstemmen in de gemeenteraad zou terecht komen is de reactie: ,,Tja, dat is een heel interessante kwestie. En ik denk dat het hier thuis een hele interessante èn emotionele discussie op gang zou brengen. Je moet realistisch zijn, want de kiezers geven je dan wel hun vertrouwen. Maar ik hou er niet echt rekening mee, want ik sta al jaren op de kieslijst en anders was het er al wel eerder van gekomen.”

advertentie
advertentie