De uitersten van Scandinavië

23 februari 2010 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De Vogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) heeft Arie Ouwerkerk uitgenodigd voor een dialezing over Scandinavië, op 11 maart. Ouwerkerk is een bekend (vogel)fotograaf. Voor de pauze is er aandacht over de najaarstrek op Öland, een eiland in de Oostzee en na de pauze worden het noorden van Noorwegen (Varangerfjord) en de omgeving van Inari in Finland bezocht. Deze presentatie zal zich vooral richten op de vogels, maar er is ook ruimte voor landschappen van Scandinavië.

Öland is qua vogelsoorten te vergelijken met Falsterbo, het misschien wel bekendste stukje Zweden onder vogelaars. Op Öland is het relatief rustig, al is het eiland vooral in het weekend ook een populaire bestemming onder vooral Zweedse vogelaars. In het najaar is het zuidpunt een aantrekkelijke plek om vogeltrek te zien. Afhankelijk van het weer komen grote aantallen zangvogels, eenden & ganzen, steltlopers en roofvogels langs, al zijn de aantallen lager dan op Falsterbo. Voor de Nederlandse vogelaar zijn de aantallen grauwe klauwieren (foto 2) indrukwekkend. Tijdens de presentatie zullen alle genoemde soorten (en meer) voorbij komen.

Na de pauze vertelt Ouwerkerk over het noorden van Finland en Noorwegen. In april komen de vogels terug en zijn de (bijna) standvogels in groepen aanwezig. In Finland zijn foto's gemaakt van typische noordelijke soorten als de haakbek (foto 1), bruinkopmees en taigagaai, terwijl rond die tijd in het Varangerfjord veel Stellers Eiders aanwezig moeten zijn. In april lengen de dagen hier met bijna twintig minuten per dag en met de langere daglichtperiode komen de eerste trekkers terug en worden de kolonies van bijvoorbeeld drieteenmeeuw weer bevolkt. Voor een uitgebreide versie van de lezing zie ook www.nvwa.nl onder het kopje Laatste Nieuws.

De dialezing wordt gehouden in het Streeknatuurcentrum (SNCA) van de NVWA aan de Matenaweg 1 (aan de westzijde van het dorp Wijngaarden) 3356 LS Papendrecht. De zaal is open rond 19.00 uur en de lezing start om 19.30 uur met halverwege een pauze. De entreeprijs bedraagt € 2 en voor kinderen tot en met 12 jaar € 1. Voor vragen: Ad Kooij 078-6912038 of Arie Kolders 0184-420592.

advertentie
advertentie