Uit onderzoek blijkt: Sliedrecht sociaal dorp

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In 2009 is een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke deelname en bekendheid met en het gebruik van maatschappelijke voorzieningen: de Participatiemonitor Drechtsteden. Deze laat zien in welke mate en hoe inwoners van de Drechtsteden deelnemen aan de samenleving en welke aandachtspunten er zijn bij het bieden of krijgen van steun. In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen steun bieden, eigen deelname en steun krijgen. De bevindingen uit dit onderzoek worden samen met de resultaten uit andere onderzoeken verwerkt in een beleidsadvies. Samengevat is de conclusie dat het in de Drechtsteden en zeker ook in Sliedrecht, op veel terreinen goed gaat met de maatschappelijke deelname. In Sliedrecht blijft de actieve bijdrage van inwoners aan de samenleving (vrijwilligerswerk, actief in de buurt) in vergelijking met andere vormen van deelname wel iets achter en kan stimulansen gebruiken.

Sliedrecht wijkt in een aantal opzichten af van het algemene beeld in de Drechtsteden. Hieronder de meest in het oog springende punten.

Sliedrecht heeft relatief weinig inwoners tussen de 30 en 54 jaar oud en heeft samen met Alblasserdam de meeste laagopgeleide mensen.

In Sliedrecht ligt het percentage vrijwilligerswerk iets hoger dan in de overige Drechtsteden. Vrijwilligerswerk gebeurt vooral voor levensbeschouwelijke organisaties. In Sliedrecht staat de kerk echt met stip op de eerste plaats, maar er wordt minder voor sportverenigingen gedaan. Er wordt minder mantelzorg aan de partner geboden dan gemiddeld in de Drechtsteden.

In Sliedrecht hebben inwoners vaker een lidmaatschap van verenigingen en organisaties dan gemiddeld in de Drechtsteden. Dit geldt vooral voor zang, toneel-, en muziekvereniging, kerk of moskee, vereniging met godsdienstig doel en politieke organisatie.

Bij de intentie om te stemmen bij verkiezingen scoren de inwoners van Sliedrecht het hoogst.

Autochtone inwoners van Sliedrecht hebben minder contact met allochtonen op het werk, in de wijk en in de vrije tijd dan gemiddeld. In Sliedrecht wonen verhoudingsgewijs de minste allochtonen.

Sliedrecht wijkt duidelijk positief af met het aandeel inwoners dat zegt voldoende contacten te hebben. In Sliedrecht is het percentage sporters lager dan gemiddeld. Inwoners van Sliedrecht sporten vaker dan gemiddeld in een zwembad en juist minder in een sportschool. In Sliedrecht staat een bezoek aan de kerk op de derde plaats van activiteiten als enige binnen de top drie van de Drechtsteden.

Minder bewoners uit Sliedrecht brengen een bezoek aan een muziek- of theatervoorstelling, de bioscoop en een house- of dansavond. Bewoners uit Sliedrecht gaan juist vaker naar de kinderboerderij of een speeltuin. Mensen met een beperking zijn in Sliedrecht actiever in de buurt dan gemiddeld in de Drechtsteden.

Van de peuterspeelzaal en Bureau Jeugdzorg maken Sliedrechters meer dan gemiddeld gebruik. Het Wmo-loket geniet in Sliedrecht grotere bekendheid onder bewoners dan in de regio. Dit wordt verklaard door de extra voorzieningen voor mensen met een beperking in Sliedrecht. In Sliedrecht maken de bewoners minder gebruik van Het Juridisch Loket. Het Bureau Sociaal Raadslieden in Sliedrecht was nog maar kort open tijdens het onderzoek.

In Sliedrecht hebben ouderenwerk, boodschappendienst en personenalarmering een grotere bekendheid dan in de regio.

De algemene conclusies voor de Drechtsteden op een rij:

1. De meeste mensen (namelijk 84%) zijn tevreden met de eigen maatschappelijke positie;

2. Eenderde heeft een of meer langdurige ziekten, aandoeningen of beperkingen en 7% van alle inwoners van 18 jaar en ouder wordt hierdoor gehinderd in het dagelijks functioneren;

3. Bijna drie op de tien inwoners hebben een zeer laag of laag inkomen en houden weinig tot geen geld over voor recreatie en sociale participatie;

4. Er is een klein aandeel inwoners dat sociaal geïsoleerd is (4%).

advertentie
advertentie