Vrouwendag in teken van solidariteit

28 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Solidariteit is een woord dat in onze samenleving vaak gebruikt wordt, maar zijn we solidair? En wat doen we ermee? Met deze woorden haakten de PvdA-vrouwen aan bij het thema ‘Solidariteit’ van de Internationale Vrouwendag 2010. Amnesty International was uitgenodigd om een lezing te houden tijdens de Vrouwendag van de PvdA waar de aanwezigen werden getrakteerd op een High Tea en een optreden van ‘Tisnennyfals’, de zingende dames die muziek maken met gitaar, ukelele, tamboerijn en plezier.

Door Margreet Strijker

De Internationale Vrouwendag is al sinds 1910 de actiedag van de vrouwenbeweging. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen. Hoewel de dag wereldwijd op 8 maart gevierd wordt hadden de PvdA vrouwen de vrijheid genomen hem dit jaar al op 27 februari te vieren in verband met de gemeenteraadsverkiezingen. Op de tafels liggen de folders met het verkiezingsprogramma van de PvdA dan ook zusterlijk naast die van het vrouwenschrijfnetwerk van Amnesty International. Ellen Hardenbol van laatst genoemde organisatie geeft een korte samenvatting van de geschiedenis van Amnesty International: van de start in 1961 tot de huidige situatie waar in ruim 150 landen bijna twee miljoen mensen lid of donateur zijn. Haar collega Marijke Smouter vertelt een verhaal over de schending van vrouwenrechten in een Afrikaans land. Strijdende partijen zetten verkrachting van vrouwen en meisjes als oorlogswapen in. Ook legt ze de link met wat de Bosnische vouwen begin jaren 90 overkomen is en met de troostmeisjes uit de jappenkampen in de Tweede Wereldoorlog. Marijke sluit haar emotionele betoog af met: ,,Verkrachtingen in oorlogstijd zijn geen incidenten. Het is vaak onderdeel van een bewuste strategie. En nou stop ik ermee, want je kunt wel oneindig doorgaan over dit onderwerp. Ik hoop dat u er af en toe nog eens aan zult denken en mee wilt doen aan het vrouwenschrijfnetwerk en andere acties van Amnesty International.”

Hoewel ook de dames van ‘Tisnennyfals’ duidelijk geraakt zijn door het onderwerp zien ze toch kans hun optreden te beginnen met vrolijk liedje over een 'Een lekker baksie High Tea met een koeksie erbij. Allemaal gratis van de Partij.” Maar ook zingen ze "Amnesty liedjes” als ‘Bruin en blank’ en ‘Een beetje vrede’. En verder kon het publiek onder het genot van zoete en hartige hapjes meedeinen op bekende oude en iets nieuwere meezingers (maar ja, die volle mond…).

De opbrengst van de Sliedrechtse Vrouwendag 2010 gaat naar Amnesty International. Het geld wordt in dank aanvaard. Behalve dat kan de club er ook best wat vrijwilligers bij gebruiken om de stands tijdens de diverse acties in bibliotheek, winkels of elders te bemensen. De groep die al zo’n 25 jaar actief is in Sliedrecht bestaat nu uit alleen vrouwen, maar vanzelfsprekend zijn ook mannen van harte welkom. Informatie via email: Marijkesmouter@hetnet.nl of telefoonnummer 0184-416790.

Op de foto's:

1. v.l.n.r. Elle Middelkoop, Ellen Hardenbol en Marijke Smouter van Amnesty International, met op de achtergrond Tisnennyfals.

2. v.l.n.r. Marijke Smouter en Ellen Hardenbol op de voorgrond.

advertentie
advertentie