Paddenscherm in de Hollandse Biesbosch

2 maart 2010 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - In de Hollandse Biesbosch is zaterdag een paddenscherm geplaatst door medewerkers van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht in opdracht van het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch. Jaarlijks vonden honderden padden de dood als zij de Baanhoekweg willen oversteken op zoek naar water. Met hulp van de Natuur- en Vogelwacht steekt het Natuur- en Recreatieschap daar sinds 2005 elk jaar een stokje (met een net) voor.

Padden zijn amfibieën. Zij graven zich in de grond in voor een winterslaap, en komen in het voorjaar tevoorschijn, als de temperatuur hoog genoeg is. Enkele nachten lang trekken de padden dan massaal naar het water om zich voort te planten. De padden in het recreatiegebied van de Hollandse Biesbosch moeten ter hoogte van de Sterrenwacht de Baanhoekweg oversteken. Vooral in de weekenden rijden daar vrij veel auto’s.

Om te voorkomen dat de padden sneuvelen, wordt er tijdelijk een net van zo’n 40 cm hoog geplaatst langs de weg. Als de padden op zoek naar een doorgang langs het net lopen, vallen ze in een emmer. Elke ochtend lopen vrijwilligers van het Biesboschcentrum de emmers na en brengen de padden die erin zitten veilig naar de sloot aan de overkant. Als de paddentrek over een paar weken voorbij is, wordt het scherm weer weggehaald.

In 2009 werden op deze manier 398 gewone padden, 48 kleine watersalamanders, 75 bruine en 6 groene kikkers overgebracht naar hun broedgebied.

advertentie
advertentie