Hoi Caroline,

17 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Hierbij alvast het vp-artikel over de brief van PRO Sliedrecht.

Groetjes,

Erik

‘Het zet de verhoudingen op scherp’

SLIEDRECHT - ,,Dat PRO Sliedrecht niet tot uw vriendenkring behoort is al jaren duidelijk.” Wie dit leest weet in feite al hoe laat het is. Het is de eerste zin in een zeer kritische open brief die PRO Sliedrecht heeft geschreven aan formateur Dick van Meeuwen. De partij voelt zich buitengesloten en geeft met name af op het feit dat SGP/ChristenUnie wel verdere gesprekken voert met de PvdA en de grote winnaar van de Sliedrechtse gemeenteraadsverkiezingen links laat liggen.

Door Erik de Bruin

Dick van Meeuwen laat in een reactie weten dat hij de brief erg onverstandig vindt en dat hij het absoluut niet eens is met de strekking van het kritische relaas. ,,Het zet de verhoudingen erg op scherp. Als je de brief leest kan je jezelf de vraag stellen of PRO Sliedrecht überhaupt wel in het college wil plaatsnemen. Wij streven naar een breed samengestelde coalitie waarin ook een linkse partij is vertegenwoordig. Programmatisch ligt de Partij van de Arbeid dichter bij ons, maar dat betekent niet dat de deur al is gesloten. Dat we verdere gesprekken voeren met CDA en PvdA is een voorlopige keuze. Ik heb vorige week duidelijk te kennen gegeven dat alle opties nog open liggen.”

‘Voorspoedig’

Ofschoon het een voorlopige keuze is verlopen de coalitiebesprekingen wel zodanig voorspoedig dat het er dik in zit dat de beoogde coalitiepartners daadwerkelijk het nieuwe college gaan vormen. Een nieuw college in een oud jasje aangezien SGP/ChristenUnie en PvdA hierin al waren vertegenwoordigd in de persoon van hun beider wethouders Hans Tanis en Johan Lavooi. Zij willen graag hun werk voortzetten. Als het goed is schuift CDA-lijsttrekker Ad de Waard, die veel ervaring heeft als bestuurder, aan als derde wethouder. In de plaats van Remco van de Ven (VVD), die na zestien jaar B & W moet verlaten maar wel als fractievoorzitter in de gemeenteraad plaatsneemt. Zo liggen de kaarten er nu voor. Twee weken na de verkiezingen kan worden geconstateerd dat de haven in zicht. Volgens Van Meeuwen verlopen de besprekingen voortvarend en zijn er positieve verwachtingen omtrent de drie wethouderskandidaten. Hij verwacht dat begin volgende week een openbare bijeenkomst wordt gehouden in de raadszaal. Met als doel het collegeprogramma samen te stellen. ,,We geven hierin ook niet-collegepartijen de ruimte hun inbreng te doen. Dat hebben we vier jaar geleden ook gedaan en toen werden zes van de tien wensen ingewilligd.”

‘Minachting’

Voor PRO Sliedrecht is en blijft het een bittere pil. De partij vraagt zich openlijk af waarom het nooit een kans krijgt. ,,We kunnen alleen maar gissen naar het waarom. Het CDA snappen we. De ene christelijke partij doet het samen met de andere. Maar de PvdA? Drie zetels verlies en dan meedoen omdat ze zo constructief zijn geweest en bruggen hebben gebouwd?” In de slotalinea trekt de partij nog een keer fel van leer: ,,De stap die u nu heeft gezet toont minachting voor de 2035 kiezers die PRO Sliedrecht stemden en voor PRO Sliedrecht zelf. Want zelfs onze suggestie om als de vorming van een SGP-CU/PRO Sliedrecht-college (onze eerste voorkeur) niet mogelijk zou zijn, dan te kiezen voor een college SGP/CU, CDA en VVD lapt u geheel aan uw laars.”

advertentie
advertentie