Concept-raadsprogramma gereed

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Installatie nieuw

college SGP-CU,

PvdA en CDA

SLIEDRECHT - De onderhandelaars van SGP-ChristenUnie, PvdA en CDA zijn het dinsdagavond 23 maart eens geworden over het concept-raadsprogramma ‘Sliedrecht meer waard’ en de portefeuilleverdeling voor een nieuw college. Johan Lavooi (PvdA), Hans Tanis (SGP/ChristenUnie) en Ad de Waard (CDA) zijn de nieuwe Sliedrechtse wethouders voor de komende vier jaar. Op dinsdag 30 maart vindt een openbare bijeenkomst over het concept-raadsprogramma plaats met alle politieke partijen van de Sliedrechtse gemeenteraad. Na deze openbare bijeenkomst wordt het concept-raadsprogramma aan de raad aangeboden in een extra raadsvergadering op dinsdag 6 april. In deze raadsvergadering worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd.

Het concept-raadsprogramma, dat integraal kan worden nagelezen op de gemeentelijke website, heeft als titel ‘Sliedrecht meer waard’. ,,Het concept-raadsprogramma beschrijft in hoofdlijnen de opdracht van de Sliedrechtse gemeenteraad aan het college voor de komende jaren. Hierin zijn ook de aandachtspunten verwerkt die PRO Sliedrecht en de VVD hebben meegegeven. Het concept biedt de kaders en opdrachten voor verder uitwerking door het college om de Sliedrechtse samenleving op koers te houden en daar waar nodig te versterken", licht formateur Dick van Meeuwen toe. ,,Een samenleving die staat in een traditie van werken op de grens van water en land, gebaseerd op een grote onderlinge betrokkenheid binnen het dorp."

Dat versterken van de onderlinge betrokkenheid uit zich in het uitbouwen van het buurtgericht werken. Onderlinge verbondenheid tussen bewoners, de sociale veiligheid en het vrijwilligerswerk moet worden vergroot met een actieplan. En jongerenwerk zal zich richten op het tegengaan van vroegtijdig gesignaleerde problemen bij zowel de jongeren zelf als hun omgeving.

In de komende jaren zal het college een dorpsvernieuwingsplan en een lokale economische structuur opstellen, alsmede visie en verkeerskundige uitwerkingen van bijvoorbeeld een veilige aaneengesloten oost-west-fietsverbinding.

College en raad willen, ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid, de communicatie met de bewoners verbeteren door bij projecten op 'heldere en open wijze te communiceren' via lokale media en internet, vermeldt het concept-programma.

De samenwerking tussen de zes Drechtstedengemeenten moet in de komende raadsperiode verder worden gestructureerd. Van Meeuwen: ,,Bestuurlijke en ambtelijke samenwerking houdt voor Sliedrecht niet op bij de grenzen van de Drechtsteden. Sliedrecht stelt zich actief op in deze samenwerking en wenst daar waar mogelijk de samenwerking met andere buurgemeenten, zoals Hardinxveld-Giessendam, verder te intensiveren en uit te breiden."

De onderhandelaars benadrukken zich bewust te zijn van het feit dat de huidige gezonde gemeentelijke financiële huishouding onder druk staat. ,,Maar ondanks de forse bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden zullen we blijven proberen ruimte te maken voor noodzakelijke investeringen en nieuw beleid."

Het nieuwe college geeft een eerste doorkijk van het uitvoeringsprogramma van het college in de laatste vergadering van de gemeenteraad voor de zomer. Het uitvoeringsprogramma wordt vervolgens gelijktijdig met de programmabegroting 2011 aan de gemeenteraad aangeboden.

advertentie
advertentie