'Ik ben gewoon the girl next door'

26 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Amateur fotomodel Nathalie de Winter (43) zegt lachend: ,,Ik ben begonnen als konijn. Het was in maart 2008 en het liep tegen de Pasen. Ik had wat glamourachtige foto’s met een Kerstmuts op mijn Hyves gezet. Naar aanleiding daarvan werd ik aangesproken door een fotograaf die als geintje voorstelde dat ik dan met hem een fotoshoot als paashaas zou doen. En met die Bunny foto’s ging het balletje rollen.” Nathalie heeft sindsdien een flinke portfolio opgebouwd. Van beauty en portret tot glamour, lifestyle en specials. Een voorbeeld van de laatste categorie is ‘Waterhouse’. Geïnspireerd door het werk van de Engelse kunstschilder John William Waterhouse (1849-1917) liet ze zich fotograferen in de sfeer van zijn schilderijen. Het zijn rijk gekleurde, geladen foto’s geworden waarin Nathalie wordt omringd door natuur en water. Er hangt net zoals bij de schilder een dromerige waas van liefde en dood omheen.

Door Margreet Strijker

Nathalie: ,,Ik vind het leuk om zelf mijn foto’s te regisseren. Ik ben van huis uit nogal 'van de artistiekerige' en ik kan hier mijn creativiteit goed in kwijt. Ik doe dus het liefst TFP (Time For Prints) shoots, wat zoiets betekent als werken met gesloten beurzen. Voor commerciële opdrachten heb je maar te doen wat ze vragen. Je moet aantrekken wat zij willen en ook wat betreft make-up en kapsel ben je afhankelijk van anderen. Bij TFP doet zowel de fotograaf als het model het voor de eigen portfolio. Je bepaalt in overleg wat er gaat gebeuren. Soms is er een visagist bij betrokken, maar ik heb inmiddels geleerd dat je zelf toch het beste weet hoe je met je eigen haar en huid om moet gaan.” Het zal daarbij overigens ook wel helpen dat Nathalie de opleiding tot hairstylist en cosmetholoog gedaan heeft. Verder heeft ze jarenlang in de kleding en mode branche gewerkt, waardoor ze incidenteel op de catwalk te vinden was. Het modellenwerk is haar dus niet helemaal vreemd. Tegenwoordig is ze werkzaam in een meubel- en verlichtingswinkel. ,,Ook daarin kan ik mijn ei goed kwijt. Bij het inrichten van de showroom maar ook bij het verkopen.”

Als kind liep ze al mee in een kindermodeshow van de Bijenkorf. ,,Dat kwam doordat een buurvrouw daar werkte. Ik vond zulke dingen altijd al heel leuk. En natuurlijk stuurde ik als tiener ook foto’s naar modellenwedstrijden van tijdschriften als Popfoto en Muziekexpres. Maar dat was niet erg goed voor mijn zelfvertrouwen want daar hoorde ik nooit meer wat van. Ik was toen erg mager en in mijn eigen ogen net een gratenpakhuis.” Met dat zelfvertrouwen is het de laatste jaren een stuk beter gesteld vertelde Nathalie begin dit jaar in het Vrouw Magazine van de Telegraaf. ,,Ik heb meegewerkt aan de lingerierubriek. Het was heel leuk om te doen, maar wel spannend. Zij zoeken een setje voor je uit en je moet maar afwachten welke foto ze plaatsen. De rubriek laat vrouwen zien zoals ze zijn, dus er wordt niet geretoucheerd. Maar ik was tevreden met het resultaat. En ja, sinds ik modellenwerk doe is mijn zelfvertrouwen aanzienlijk toegenomen. Maar wat dat betreft heb ik aan Roy, mijn vriend en volgend jaar mijn man, veel te danken. Hij fotografeert me vanaf dat we elkaar kennen al heel graag en goed. En dat ik nu echt modellenwerk doe vindt hij helemaal geweldig. Hij stimuleert dat echt enorm.”

Dochter Romy (16) heeft er te weinig tijd voor, maar werkte wel mee aan een visagieboek. Donna (11) gaat af en toe met Nathalie mee. Op de website zijn foto’s waarop Donna samen met haar moeder te zien in een lifestyle serie. En ook werkte ze mee aan een bruidsshoot. ,,Dat was lachen. De bruidsjurk die ik toen aanhad heb ik voor één euro op Marktplaats gekocht. De verzendkosten van 50 euro kwamen daar nog wel bij, want hij kwam helemaal uit China. In een envelop werd hij door de brievenbus gepropt.”

Sinds ze haar eigen website heeft en zich in liet schrijven bij modellenbureaus kan ze zo’n twee tot vier foto afspraken per maand inplannen. Zo was ze covermodel van Fotografie in Beeld, een vakblad van de fotobond en werkte ze mee aan ‘Modeldorp Goudriaan 750 jaar’ waarin de fotograaf modellen koppelde aan mooie plekjes. ,,Ook deed ik een keer een klus bij een waterval op een gigantisch koude dag. Tussen de regenbuien door over de glibberige steentjes en dan af en toe badjassie uit en hup het ijskoude water in.

Het is soms best afzien, maar ik vind dit werk toch erg leuk om erbij te doen. Maar ook niet meer dan dat. Ik heb allerlei interesses waaronder kunst en reizen. Ik zou ook best willen schilderen maar daar heb ik nu de ruimte en de tijd niet voor, dat komt misschien later nog wel eens. Ik ben dus echt niet alleen maar bezig met ‘mooi’ zijn en hang ook weleens graag in een joggingbroek op de bank. Maar na verloop van tijd gaat het dan toch weer kriebelen. Ik ben gewoon ‘the girl next door’ maar wil er toch wel uithalen wat erin zit. Maar dan wel iets dat bij mijn leeftijd past: bijvoorbeeld een fotoshoot voor een glossy als de Elegance. Zie: www.flossy.nl/nathalie

advertentie
advertentie