'Hiep Hiep' voor theatergroep Inter Nos

26 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Theatergroep Inter Nos bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd op 6, 7 8 en 9 april met ‘Hiep Hiep’. Deze comedy met een scherp randje gaat over de verjaardag van de hoofdrolfiguur Jette. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Cor de Bruin, met wie Inter Nos al een aantal jaren samenwerkt. Deze theatermaker en docent drama hoopt met zijn afstudeervoorstelling 'Hiep Hiep' de opleiding aan de Toneelacademie Maastricht af te ronden. Het schrijfwerk van De Bruin kenmerkt zich door scherpe dialogen met vaak zwarte humor waarin het onvermogen van mensen om werkelijk te communiceren centraal staat.

Door Margreet Strijker

Theatergroep Inter Nos heeft momenteel een vaste bezetting van zeven spelers. Bernadette van der Plas, een van de acteurs en verantwoordelijk voor de pr, vertelt dat de titel van het stuk de lading van het 75-jarig jubileum in drievoud dekt: ,,Hiep Hiep gaat over het feestje van Jette. Maar Hiep Hiep staat ook voor de 75ste verjaardag van Inter Nos. En last but not least gaat Cor afstuderen met: Hiep Hiep. Drie maal feest dus!”

Bernadette speelt de jarige Jette. De andere rollen worden vertolkt door Mariska Horn (Merel), Hillie den Toom (Annie), Ina van Dongen (tante Dora), Trees de Groot (mevrouw Mulder), Berry Jansen (Sjors) en Leon de Ridder (John). Voormalig Inter Nos actrice Netty Smit heeft een klein gastrolletje als Anja.

Op de website van Inter Nos staat over ‘Hiep Hiep’ te lezen: Jette heeft al haar vrienden en kennissen uitgenodigd maar niet iedereen kan komen. Degenen die er zijn maken kennis met Merel, een oud klasgenoot van Jette. Deze kennismaking loopt niet heel soepel. Terwijl Jette manmoedig de sfeer probeert te redden, probeert Merel op haar beurt Jette in te laten zien in welke situatie ze verzeild is geraakt. En dat inzicht komt...

Meer wordt er niet over losgelaten. Bernadette: ,,Het enige dat ik nog wil zeggen is: Kom allemaal naar Jette’s feestje. En omdat het feest is zijn de kaartjes heel goedkoop: € 2,50 per persoon. Hiep Hiep!”

‘Hiep Hiep’ op 6, 7, 8, en 9 april. Stedelijk Dalton Museum, Overkampweg 125 in Dordrecht (Achter het Albert Schweitzer ziekenhuis). Aanvang: 20.15 uur. Kaarten à € 2,50 verkrijgbaar aan de zaal en via reserveer@tonater.nl.

Terugblikken op 75 jaar internos

Toneelvereniging Inter Nos werd op 17 februari 1935 opgericht. Op het 1 mei feest van datzelfde jaar speelden ze de eenakters ‘Levensdwang’ en 'De macht der vrouw’. Oprichters en spelers waren in die tijd: Cees en Wout Teeuw, Henk Batenburg en Klaas Vlot en hun echtgenotes. De oudst terug gevonden foto stamt uit 1937. Inter Nos speelde in dat jaar ‘Onder één dak’. Op de foto is naast een aantal van eerdergenoemde spelers ook Lien Dreef, beter bekend als Lien van Arkel te zien. Zij zou meer dan 50 jaar aan de club verbonden blijven. Ook haar dochter, Carla Sluimer was jarenlang actief bij de vereniging en is rustend erelid.

Tijdens de oorlogsjaren weigerde Inter Nos zich in te schrijven bij de door de Duitsers verplicht gestelde Kultuurkamer. Maar omdat bijna nooit naar dit registratiebewijs gevraagd werd zagen ze toch kans te blijven repeteren en zelfs af en toe op te treden.

In de jaren vijftig en zestig vonden veel van de de Inter Nos optredens plaats in Thalia (de bioscoopzaal aan het Dr. Langeveldplein). Regisseurs uit de beginjaren waren Timmermans, Hommerson en Walson. Leuk om te vermelden is dat eerstgenoemde hoofdredacteur van ‘De Merwestreek’ was en later zelf de voorstellingen recenseerde. Maar niet altijd in het voordeel van Inter Nos. Zo meldde hij in 1956 over ‘Opoe’ onomwonden "De fijne trekjes te missen, die een blijspel tot een charmant geheel kunnen opwerken."

Eind jaren 70 werd Niek Kroon, die al bij de club acteerde de vaste regisseur. Hij nam die rol tot zijn overlijden in 1990 op zich. In de jaren 70 en 80 nam de belangstelling voor amateurtoneel dramatisch af en werd het steeds moeilijker om de zalen gevuld te krijgen. Maar toch bleef de vaste kern zich met veel enthousiasme op de jaarlijkse stukken storten. Met Sacco van der Made begon de intrede van professionele regisseurs. Onder zijn leiding ging Inter Nos langzamerhand een wat andere koers varen. In 1996 was ‘Surprise, surprise’ de laatste voorstelling onder zijn regie en tevens de laatste die in Sliedrechts eigen theater de Bonkelaar gespeeld werd.

De vereniging week uit naar de Ark in de Merwebolder waar onder meer de eigen Revue ‘Van Eilanden en Dingen die voorbij gaan’ op de planken werd gebracht. Het betekende weer een stapje verder op de ingeslagen weg. De toneelvereniging werd theatergroep en acteurs schreven samen met regisseur Gert van Schoonhoven zelf producties. In de huidige eeuw werd de nieuwe koers vervolgd met deelname aan festivals. Het spelen op een podium met een vast decor werd uitgebreid met optredens bij openluchtevenementen, zoals de Monumentennacht, Koninginnedag en het Baggerfestival. Maar ook stond de groep af in toe in het nieuwe theater de Lockhorst op de planken. Onder regie van Martin ten Brinke brachten zij er onder andere het sinistere en vrolijke toneelspel ‘Doodleuk’. In 2006 vierde Trees de Groot, die nog steeds bij Inter Nos op de planken staat haar 50-jarig toneeljubileum met de monoloog ‘Jorieke’. In datzelfde jaar begon Inter Nos in samenwerking met het Baggermuseum een langlopend project onder de naam ‘Goudkoorts’. Sinds 2007 werkt de theatergroep met de huidige regisseur Cor de Bruin. Wie de 75-jarige, nog lang niet bejaarde, maar zichzelf steeds vernieuwende theatergroep Inter Nos wel eens wil zien spelen wordt aangeraden kaartjes te bestellen voor ‘Hiep Hiep’. Zie ook: www.theatergroepinternos.nl.

advertentie
advertentie