Eerste team laat kampioenskandidaat sidderen

28 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/OVERSCHIE - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de achtste ronde van de landelijke schaakcompetitie titelkandidaat Overschie laten sidderen. Lange tijd leek het een makkie te worden voor de nummer twee van de derde klasse F, maar daarna rechtte Sliedrecht de rug. De 4,5-2,5 nederlaag was misschien terecht, maar er had zeker meer ingezeten.

Kopman Peter vd Bergh ging al snel knullig onderuit en ook Wout Boer miste een kans op beter spel en verloor vervolgens kansloos. Nadat ook Kees Wessels zijn koning kon omleggen leek een grote nederlaag in het verschiet voor Sliedrecht. Jerry van Rekom zorgde voor het eerste halfje voor Sliedrecht, en de overige stellingen leken in Sliedrechts voordeel. De favorieten bibberden, maar nadat Bert vd Donk de beste voortzetting (en de winst) miste kreeg de titelkandidaat de winst in de schoot geworpen. Vervolgens waren de restborden voor Sliedrecht. De invallers Wim Pool en Robert van Rekom wonnen fraai, terwijl Niels Mijnster zich ook naar een winnend eindspel toverde.

Derde team degradeert dapper

Het derde team van de Schaakvereniging is in de laatste ronde van de externe competitie in klasse 2B strijdend ten onder gegaan tegen het ooit zo roemruchte CSV 1. Het team van teamleider Leo Koppelaar streed voor de laatste kans op klassebehoud en had aan een gelijkspel genoeg tegen de Capellenaren.

Aanvankelijk zag het er ook goed uit. Evert Bos gaf het goede voorbeeld door knap remise te spelen aan het tweede bord. Peter Vis bezorgde het derde team zelfs een voorsprong na een knappe winst. Gelegenheidskopman Hans Snel vocht als een Leeuw, maar miste net de beste verdedigingszet en kon de vlag strijken. De overige borden gaven reden tot optimisme. Een kleine overwinning leek zelfs mogelijk. Toen sloeg echter het degradatiespook keihard toe. Beter tot gewonnen stellingen werden om zeep geholpen. Alleen Joost Stoker kwam nog tot winst, zodat er een 2,5-5,5 nederlaag werd geleden.

Na de promotie van vorig seizoen volgde nu dus degradatie naar de derde klasse.

Jan Veenis in vorm bij senioren

In de zesentwintigste ronde van de interne competitie heeft Jan Veenis zijn goede vorm getoond. Tegen de op papier sterkere Leen Dubbeldam had de oud-voorzitter steeds de overhand, maar zag uiteindelijk de stelling in remise verzanden. Fraai was de zege van Alexei Parakhonyak tegen Henri Hartog jr. en opvallend was de remise tussen Mark van Hulst tegen Floris Verweij.

Bovenaan sloegen de koplopers Wim Hokken en Peter vd Bergh weer toe tegen respectievelijk Niels Mijnster en Wim Pool. Laatstgenoemde zag zo zijn derde plaats in gevaar komen, omdat naaste concurrent Wout Boer wel wist te winnen (van Robert van Rekom). Aanstaande donderdag heeft het traditionele eierschaken plaats.

Uitslagen senioren:

Wim Hokken-Niels Mijnster 1-0

Peter van den Bergh-Wim Pool 1-0

Robert van Rekom-Wout Boer 0-1

Jerry van Rekom-Kees Wessels 0-1

Jan Veenis-Leen Dubbeldam 0,5-0,5

Floris Verweij-Mark van Hulst 0,5-0,5

Henri Hartog-Alexei Parakhonyak 0-1

Hans Dubbeldam-J.W. Kraaijeveld 0,5-0,5

Sujeevan Jeevrajah start uitstekend bij de jeugd

In de achtste ronde van de voorjaarscompetitie bij de jeugd heeft nieuwkomer Sujeevan Jeevarajah direct van zich doen spreken. In zijn derde partij wist hij al voor de tweede keer te winnen. Dit keer was hij te sterk voor Noah de Jongh. Sujeevan doet daardoor mee in de top van de tweede jeugdgroep. In dezelfde groep is Joran van Eijl met een flinke opmars bezig. Dit keer won hij van Rik Bons.

In de eerste groep had koploper Janus de Vries zijn handen vol aan Jorik Klein, maar wist uiteindelijk wel te winnen. Jurgen de Haan blijft de belangrijkste concurrent van koploper Janus. Jurgen wist dit keer Robin Urbanus te verslaan.

Uitslagen jeugdgroep 1:

Roland Kop-Christiaan Verheij afg.

Robin Urbanus-Jurgen de Haan 0-1

Janus de Vries-Jorik Klein 1-0

Uitslagen jeugdgroep 2:

Noah de Jongh-Sujeevan Jeevarajah 0-1

Jasper de Jager-Praveen Kanakaratnam afg.

Joran van Eijl-Rik Bons 1-0

advertentie
advertentie