'De Hooghe Dijck is nooit klaar'

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Heropening woon-

locatie en alweer

nieuwe plannen

SLIEDRECHT - De vernieuwing van De Hooghe Dijck in Sliedrecht is klaar. Op vrijdag 9 april opent burgemeester Boevee van Sliedrecht om 14.30 uur de laatste zestien nieuwbouwappartementen van deze woonlocatie van de Gemiva-SVG Groep aan de Thorbeckelaan. Na een lang (ver)bouwtraject wonen 54 mensen met een verstandelijke handicap ieder op een eigen manier. ,,Eigenlijk is De Hooghe Dijck nooit klaar”, vertelt locatiehoofd Jettie Dubbeld. ,,Er komen steeds nieuwe inzichten en de formule die we nu hebben trekt nieuwe bewoners aan, zodat we al denken aan extra locatie in Sliedrecht.”

Op de plek van de nieuwe appartementen startte in 1977 gezinsvervangend tehuis De Hooghe Dijck met een groep van 25 mensen met een verstandelijke handicap. Iedere bewoner kreeg een eigen slaapkamer. Er waren douches op de gang en er waren twee gezamenlijke huiskamers. In de loop der jaren veranderderen de inzichten in de woonmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap. ,,Wij hebben toen een aantal flats betrokken aan de Reigerlaan. Van steeds twee flats maakten we een woning voor vier mensen. Iedere bewoner kreeg een eigen zit/slaapkamer met eigen sanitair en per twee flats is er een gezamenlijke huiskamer en keuken. Dat was het begin van kleinschaligheid. Inmiddels waren er ook bewoners die met enkele uren begeleiding per week in de buurt van De Hooghe Dijck zelfstandig gingen wonen. Ook kregen wij de kans om voor de ouder wordende bewoners een eigen etage te realiseren op de bovenste verdieping van de nieuwbouw van zorgcentrum Parkzicht, hier aan de overkant. Zij hebben allemaal een eigen appartement en krijgen daar 24-uurszorg. Zij kunnen gebruik maken van de faciliteiten van Parkzicht en doen dat ook met veel plezier.”

Inmiddels was het oude hoofdgebouw van De Hooghe Dijck gedateerd. Dat gebouw is nu afgebroken en heeft plaats gemaakt voor een modern appartementencomplex. Hier hebben de bewoners tussen reguliere huurders en eigenaars ieder in een eigen appartement met eigen sanitair hebben. Zij kunnen ook terecht in een gemeenschappelijke huiskamer. Sommigen maken gebruik van de 24-uurszorg, anderen krijgen enkele uren per week ondersteuning. Jettie Dubbeld: ,,De verschillende locaties van De Hooghe Dijck liggen dicht bij elkaar, bewoners kunnen in noodgevallen altijd een beroep doen op een begeleider. Door de moderne elektronische technieken is er snel iemand bij de cliënten.”

De nieuwe locaties van De Hooghe Dijck bieden de mogelijkheid om waar nodig de zorg voor de bewoners aan te passen. ,,Mensen veranderen, ook onze bewoners. Sommigen worden zelfstandiger, anderen zorgbehoeftiger. Er zijn ook mensen die na een aantal jaren meer of minder aandacht nodig hebben. In de huidige opzet proberen wij mensen zoveel mogelijk in hun eigen woonomgeving te laten wonen en de begeleiding daarop aan te passen. Van 24-uurszorg naar ambulante begeleiding of omgekeerd. We hebben de mogelijkheden daarvoor nu in huis. De Hooghe Dijck is daarmee een levensbestendige woonlocatie geworden. De formule die we met elkaar hebben opgezet oogst veel waardering. Er stonden altijd al mensen op de wachtlijst, maar door de nieuwe locaties nog meer. Wij onderzoeken nu de mogelijkheid om elders in Sliedrecht een extra locatie te starten met dezelfde formule. We hebben inmiddels veel ervaring opgedaan en die kennis laten we niet verloren gaan. Op deze manier is is De Hooghe Dijck eigenlijk nooit klaar, maar dat geeft niet. Wij gaan gewoon verder.”

De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim vierduizend mensen met een handicap. Dit gebeurt bij mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van de vele locaties van de organisatie. Het doel is om ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun levensomstandigheden en toekomst. Meer informatie op www.gemiva-svg.nl.

advertentie
advertentie