'Verleden en toekomst van de vrijzinnigheid'

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM/SLIEDRECHT - De vrijzinnige geloofsgemeenschappen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht jubileren. De Nederlandse Protestenbond afd. Hardinxveld-Giessendam viert het 120-jarig bestaan, de Verenging van Vrijzinnige Protestanten “Onze Roeping Getrouw” in Sliedrecht bestaat tachtig jaar. Beide vrijzinnige geloofsgemeenschapen vonden dat ze hun gemeenschappelijk 200-jarig bestaan niet zomaar voorbij moesten laten gaan. Na een aantal afzonderlijke herdenkingen in eigen kring willen ze het jubileum gezamenlijk afsluiten. Daartoe hebben ze prof. dr. Anne van der Meiden uitgenodigd om de viering van ‘tweehonderd jaar vrijzinnig’ af te sluiten. Op dinsdag 20 april zal hij spreken over het thema 'Verleden en toekomst van de vrijzinnigheid'.

Prof. Van der Meiden zal in zijn lezing kort ingaan op de geschiedenis van de vrijzinnigheid in Nederland en hij zal stilstaan bij de situatie van nu. Bovenal echter wil hij zijn ideeën over de toekomst van de vrijzinnigheid onder de aandacht brengen. Van der Meiden ziet snel afbrokkelende kerken en een orthodoxie die meer en meer last krijgt van de snel groeiende evangeliekale beweging. Daarbij stelt hij de vraag: “Kan de vrijzinnigheid nieuwe wegen vinden om zoekenden naar geloof op te vangen en een ruimzinnig onderdak te bieden?” Hij is overtuigd van de noodzaak om nieuwe verbanden met geestverwanten aan te gaan, allianties, federaties, maar zeer beslist geen fusies.

Voor iedereen die nadenkt over de toekomst van kerk en geloof in deze tijd een actueel onderwerp. De spreker staat borg voor boeiende uiteenzetting, die dwingt tot nadenken en discussie.

Iedereen is op 20 april van harte welkom in de ‘Kerk met de beelden’, Peulenstraat 167 in Hardinxveld-Giessendam. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Een bijdrage ter bestrijding van de onkosten na afloop is welkom.

advertentie
advertentie