‘Oorlog en bevrijding’ in Sliedrechts Museum

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT- In het Sliedrechts Museum opent burgemeester Martin Boevée op donderdag 9 april de tentoonstelling ‘Oorlog en bevrijding’. Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht heeft de hint gegeven om in dit 65e bevrijdingsjaar een expositie te organiseren in het geheel gerestaureerde museum aan de Kerkbuurt.

Dit Comité heeft ook in samenwerking met de gemeente een brochure uitgegeven met als hoofdonderwerp de dramatische gebeurtenissen met de Merwedegijzelaars. Deze brochure is op alle Sliedrechtse basisscholen verspreid. Een bijzondere bijkomstigheid is dat op 14 april een boekje verschijnt met als titel “Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razia van 16 mei 1944”, uitgegeven door de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en geschreven door Anja van der Starre. Tijdens deze tentoonstelling is deze publicatie te koop in het museum, vanaf 14 april.

Het museum heeft interessante attributen die in de Sliedrechtse oorlogsjaren ‘40-‘45 werden gebruikt, uit het depot gehaald. Documenten, herdenkingsborden en veel bijzondere gebruiksvoorwerpen uit die jaren. De foto’s komen uit de collectie van de Historische Vereniging Sliedrecht.

Overige exposanten zijn Cees van de Berg ( documenten), Bram de Jong (Hardinxveldse kunstschilder), Teun van Laar (verzamelaar oorlogsspullen), Jan Mijnster (papieren e.d.), Wout van Rees (dvd met historische foto’s uit de Sliedrechtse oorlogsjaren) en Anja van der Starre (Merwedegijzelaars).

Deze tentoonstelling is bijzonder geschikt voor de schooljeugd van de bovenbouw. De groepen 6, 7 en 8 zijn daarom van harte welkom om deze historische expositie te komen bekijken op afspraak buiten de openingsuren. De tentoonstelling loopt tot 22 mei.

Het museum is geopend woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en speciaal op Bevrijdingsdag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang € 1,00 en kinderen € 0,50. Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99, telefoon 0184-413404, www.historie-sliedrecht.nl.

advertentie
advertentie