'Wat is het mantelzorgcompliment?'

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand plaatsen we op de site van Het Kompas een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg.

Wat is het mantelzorgcompliment?

Mevrouw J. zorgt al jaren voor haar zieke man. Ze helpt hem met wassen en aankleden en is ook voortdurend aanwezig om hem te helpen als dat nodig is. Voor haar een zware taak, maar één die ze met liefde doet. Van een kennis hoorde ze over het mantelzorgcompliment. Ze neemt met Zorgbelang contact op om te informeren wat dit mantelzorgcompliment is en of zij daarvoor in aanmerking komt.

De medewerker van de afdeling Informatie en Klachtopvang legt uit dat het mantelzorgcompliment bedoeld is voor mensen die langdurig en intensief voor een familielid, partner of kennis zorgen. Dit mantelzorgcompliment is een bedrag van 250 euro per jaar. De zorgvrager kan het mantelzorgcompliment voor de mantelzorger aanvragen bij de SVB. Zorgvrager is de persoon die wordt verzorgd. Mantelzorger is degene die als familielid, partner of kennis de zorgvrager op vrijwillige basis verzorgt. Om het mantelzorgcompliment te kunnen krijgen moet er wel een indicatie zijn voor AWBZ-zorg aan huis, dit wil zeggen een indicatie voor verpleging, persoonlijke verzorging of begeleiding.

Daar mevrouw J. alle zorg zelf doet, zal haar man eerst een indicatie moeten aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Hij moet daarbij aangeven dat zijn vrouw alle zorg blijft doen. Dan krijgt hij een zogenaamde nul-urenindicatie. In dit besluit staat beschreven welke zorg haar man totaal nodig heeft en dat een mantelzorger deze taken op zich neemt. Is deze indicatie rond, dan krijgt haar man in de loop van het jaar een aanvraagformulier voor het mantelzorgcompliment van de SVB.

Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088 929 40 30. E-mail: ikg-zuid@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

Met vriendelijke groet,

Nel van Roon

Informatie en Klachtopvang

advertentie
advertentie