Reactie Burgerinitiatief 'Sliedrecht zegt nee tegen asbeststort' op artikel Delta

26 april 2010 om 00:00 Nieuws

In het Kompas van woensdag 21 april jl. stond een groot artikel, waarin de heer Jan Janse, die leiding geeft aan afvalbergingen van Delta, uitvoerig aan het woord komt. Als hij correct wordt geciteerd door de journalist Erik de Bruin dan heeft hij gezegd “het jammer te vinden, dat nooit iemand uit Sliedrecht, noch de stichting noch dominee Tanghé de moeite heeft genomen de asbeststort met eigen ogen te bekijken”. De teneur van zijn woorden is duidelijk. Deze mensen roepen maar wat, maar weten niet waar het over gaat en hoe het er werkelijk aan toe gaat op de afvalberging. Onze reactie is de volgende.

Allereerst betreur ik het dat de genoemde journalist geen hoor en wederhoor heeft toegepast, want dat is toch een grondregel in de journalistiek. Dat had hij mijn reactie in hetzelfde artikel kunnen optekenen en nu moet ik zelf in de pen klimmen.

In de tweede plaats is er in december 2009 te Sliedrecht overleg geweest met de directie van de DMH, de woordvoerder van Delta, een ingehuurde deskundige, die de werkplannen opstelde en de milieudeskundige van het bedrijf, waarbij onder andere ook de Stichting Werkgroep DMH en ondergetekende aanwezig waren. Dat was een uitgelezen kans om alle betrokkenen inclusief de burgermeester als vertegenwoordiger van de gemeente Sliedrecht eens uit te nodigen. Maar de sfeer was toen dusdanig, dat men helemaal geen pottenkijkers kon gebruiken. Als het “Sliedrechtse” in de persoon van burgermeester Boevée geen contact had gezocht met Delta, was er tot op dit moment vermoedelijk nog nooit een gesprek geweest met Delta.

In de derde plaats: Delta is na alle commotie duidelijk van koers veranderd. Zoals door de heer Janse in het artikel duidelijk wordt gesteld, probeert Delta op alle mogelijke manieren zijn gelijk te krijgen via gerechtelijke procedures, tegen vele tienduizenden euro’s aan advocaatkosten. Voor een overheidsbedrijf in zwaar weer met een totaal verdampte winst lijkt me dat niet de beste manier om uit de problemen te komen. Maar wat is er echt aan de hand! Al vanaf oktober vorig jaar heb ik op vele keren aangegeven het te triest voor woorden te vinden, dat er vanuit Delta geen enkele reactie kwam op de onrust in Sliedrecht. Je zou toch denken, dat een bedrijf, dat zoveel ongerustheid veroorzaakt bij de buren contact opneemt en een poging waagt om met elkaar in gesprek te komen. Maar nee, Delta gaf maanden lang taal noch teken volgens het principe “wie geschoren wordt moet stil zitten”. Nimmer heeft men laten blijken begrip te hebben voor wat er onder ons als direct belanghebbende burgers van Sliedrecht leeft. Nu zijn we een half jaar verder en nu wordt ons verweten onszelf niet uitgenodigd te hebben om op de stortplaats te komen kijken! Dat is de omgekeerde wereld. Als verantwoordelijk overheidsbedrijf met gevoel voor je buren en het milieu, neem je zelf - in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen - stappen om in overleg te treden. Nu is dat rijkelijk laat en bovendien gevolg van een koerswijziging bij Delta, waarbij blijkbaar nu de weg is ingeslagen van een charmeoffensief.

In de vierde plaats stel ik vast, dat Delta weliswaar veel oog heeft voor de veiligheid van zijn werknemers - stel je voor trouwens dat ze dat niet hadden! - maar op begrip, laat staan zorg voor de veiligheid van de bewoners van Sliedrecht heb ik dit bedrijf nog nooit kunnen betrappen. De heer Janse noemt de onrust begrijpelijk. Dat is voor het eerst, dat ik dat hoor. Maar de daden van het bedrijf spreken een andere taal. De werkplannen, die door het bedrijf zijn ingediend bij de Provincie ZH zijn door de Vrom-inspectie en TNO aan flarden geschoten juist op het punt van de veiligheid voor ons als omwonenden. Toch blijven proberen je gelijk te krijgen via gerechtelijke procedures spreekt de taal van: “wij zijn niet in de veiligheid van de bewoners geïnteresseerd, het gaat ons alleen maar om omzet, om geld”. “Dat de Sliedrechters daarvoor gevaar lopen wat hun gezondheid betreft, dat risico nemen we maar voor lief, per slot van rekening moeten we ergens met die asbest naar toe”. En dat terwijl uit een voorpublicatie van de Gezondheidsraad over asbest is gebleken, dat de wet- en regelgeving voor de sanering en afvalverwerking van asbest zijn gebaseerd op kennis uit de jaren tachtig en daarom dringend aanscherping behoeven. Asbest blijkt nog veel gevaarlijker dan gedacht en als Vrom en TNO op basis van de huidige wetgeving de plannen van Delta al afserveren, hoeveel te meer dan niet als de nieuwste inzichten straks in de wet zijn verwerkt.

Ten vijfde: de heer Janse spreekt van asbesthoudende grond met een laag papierpulp er om heen. Hij zou toch moeten weten, dat het verboden is in de vergunning om organische stoffen, zoals pulp, te storten op de DMH in verband met gasvorming en het ontstaan van kwalijke geuren, waar we nu juist van verlost zijn. Blijkbaar is hij niet goed op de hoogte op welke wijze asbesthoudend afval gestort wordt op de DMH omdat hij stelt dat ze het in bulk storten, afgedekt met papierpulp, nog nooit hebben gedaan, omdat asbest altijd in zakken wordt aangeleverd. Zoals uitgezocht stort Delta al vanaf 2003 asbest los ondanks het feit, dat de vergunning dat niet eens toestaat!!!!

Ten zesde: als Delta alles zo volgens het boekje doet, waarom wordt er dan nog steeds niet gewerkt volgens BBT (best beschikbare technieken) en is de stortgasinstallatie al vijf jaar niet op orde, waardoor er onnodig grote hoeveelheden zwavel in de lucht wordt geblazen?

Kortom: er valt nogal wat af te dingen op het verhaal van de heer Janse en Delta. Dat neemt niet weg, dat ik graag bereid ben en blijf om een keer op de DMH te komen kijken. Want we zullen er toch in gezamenlijk overleg moeten uitkomen. De inzet van de Stichting en het burgerinitiatief - en we zijn blij, dat de gemeenteraad er net zo over denkt - is en blijft een zo spoedig mogelijke sluiting en in ieder geval een totaal verbod op het storten van asbest in welke vorm dan ook. Zowel de gemeente als de stichting en het burgerinitiatief willen met betrekking tot vervroegde sluiting op zo kort mogelijke termijn concrete stappen zien.

Namens de Stichting Werkgroep DMH en het burgerinitiatief,

J.F. Tanghé

Reactie Jan Janse (Delta):

,,Het is nooit mijn bedoeling geweest mensen te kwetsen. Op de vraag van de journalist van Het Kompas of hij eens met eigen ogen kon komen kijken hoe alles verloopt op de Derde Merwedehaven heeft DELTA positief gereageerd. In onze opinie hebben we namelijk niks te verbergen. Verder heb ik alleen de journalist verteld dat ik het betreur dat sommige mensen een mening hebben over de stortplaats zonder er ooit te zijn geweest. Betreuren is iets anders dan veroordelen."

advertentie
advertentie