ABB herbouwt kinderdorp in Haïti

27 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De school is compleet ingestort, van de kerk staan alleen nog wat muren overeind, veel gebouwen hebben grote scheuren in de muren en van de muur die rond het terrein stond, staat geen steen meer op de andere. Kinderdorp Bon Repos in Haïti heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de aardbeving die het land begin dit jaar trof. Maar hulp is op komst: ABB Bouw heeft een project op touw gezet om het dorp volledig te renoveren en opnieuw op te bouwen. Maandagochtend werd de container met materialen alvast verscheept, eind mei gaat een ‘ABB-team’ van tien man naar het Zuid-Amerikaanse land om te helpen met de opbouw.

Door Ariënne Megchelsen

Martin Visser, directeur van de ABB Bouwgroep, heeft de leiding van het project ‘ABB voor Haïti’ in handen. Hij ging in maart met eigen ogen kijken wat de aardbeving heeft aangericht. ,,Het was heel indrukwekkend. Vooral de omvang van de ravage heeft grote indruk op me gemaakt; de halve stad ligt plat. We zijn langs gebouwen gereden waar nog honderden mensen onder het puin lagen. Er was bijvoorbeeld een complete supermarkt ingestort waar op dat moment heel veel mensen binnen waren. De hele stad is feitelijk uitgestorven. De mensen trekken daarom van de binnenstad naar de buitenwijken, waar nieuwe leefgemeenschappen ontstaan in de tentenkampen. De omstandigheden zijn er vreselijk. Moet je je voorstellen dat er in een tentje op een dorre vlakte zonder water een vrouw bevalt van een baby. De mensen in Haïti zijn jaren bezig geweest om letterlijk steen voor steen hun huis op te bouwen, en dat is nu in één keer weg.”

Ook in kinderdorp Bon Repos was de schade groot. Er zijn geen doden gevallen, maar veel gebouwen zijn verwoest of beschadigd. ,,Stichting ‘Hart voor Haïti’, die wij al jaren sponsoren, heeft ons gevraagd om de heropbouw te coördineren. Vervolgens hebben we twee projectteams samengesteld: één voor de renovatie van gebouwen die nog hersteld kunnen worden, en één voor de nieuwbouw van ingestorte gebouwen. In mei gaan de teams naar Haïti om de gebouwen te repareren. Ook worden dan de voorbereidingen voor de nieuwbouw getroffen, die in september van start zal gaan. Het ontwerp daarvoor is al definitief, we zijn nu bezig met de werkvoorbereidingen.”

Bij de nieuwbouw van de school en de kerk gaat de projectgroep uit van een belangrijk uitgangspunt: de constructie moet beter zijn dan er nu gebouwd wordt. ,,Het aantal doden dat gevallen is, komt niet door de kracht van de aardbeving, maar door de bouwstijl. Daarom willen we de nieuwe gebouwen zó maken, dat bij een aardbeving mensen ruim de tijd hebben om een gebouw uit te vluchten. Daarbij willen we ook een voorbeeld zijn voor de plaatselijke bouwbedrijven. We willen zoveel mogelijk werk laten doen door lokale aannemers, want de economie daar moet natuurlijk weer aangezwengeld worden. Wij beperken ons tot het maken van de constructie.”

De insteek van het project was om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het grootste deel van de materialen die maandagmorgen verscheept zijn, zijn gesponsord. ,,We hebben een heel netwerk aan relaties, waarbij we een oproep neergelegd hebben om ons te helpen. Zo hebben we het ontwerp en de constructies helemaal gratis kunnen maken.” De ambitieuze planning is dat het project aan het einde van dit jaar afgerond is. ,,In vier weken tijd was het ontwerp van nul tot af. Iedereen gaat er vol voor. Mensen schuiven er dingen voor aan de kant en maken er tijd voor vrij. Dus het gaat ons wel lukken."

Foto: Maandagochtend werd de container met materialen alvast verscheept.

advertentie
advertentie