‘Sliedrecht trots op vier decorandi’

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Niet als gunst, ook niet als recht, maar als erkenning voor hun belangeloze inzet voor de maatschappij ontvingen vier Sliedrechtenaren donderdag 29 april een lintje in de raadszaal van het gemeentehuis. Mevrouw J.C. van Gangelen-Boganen en meneer A.H. Korporaal werden door burgemeester Boevée benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer A.J. den Besten en meneer J.C. Buchner werden bevorderd tot de Ridderorde.

Door Ariënne Megchelsen

De traditionele lintjesregen is weleens groter geweest. ,,Maar dat betekent niet dat de bewoners zijn ingeslapen of minder betrokkenheid hebben getoond”, aldus Boevée. ,,Iedereen in Sliedrecht mag best een beetje trots zijn op deze decorandi. Uw vrijwilligerswerk heeft een positieve invloed op veel mensen. We hebben u nodig om de samenleving op orde te houden. Als samenleving vertrouwen en bouwen we op u. Ik hoop dat u nog jaren een voorbeeld voor ons wilt zijn.”

Op alfabetische volgorde ging Boevée de gedecoreerde vrijwilligers langs. ,,Meneer Den Besten, beste Ad. Op 26 mei 1999 ben je benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, nu wordt je bevorderd tot Ridder. Sinds 1982 ben je voor de CDA zeer actief geweest in de politiek, zowel als raadslid als wethouder. Daarbij gaf je blijk van een sterke eigen visie en leiderschap. Verder ben je betrokken geweest bij het opzetten van het ouderenwerk, heb je je ingezet voor de komst van een moskee en ben je als voorzitter van het Rode Kruis Sliedrecht bezig geweest met het samenvoegen van verschillende afdelingen in het ‘Samen Eén-proces’. Als afgestudeerd theoloog ga je ook regelmatig voor in kerken in de regio. Zo blijft jouw uitstraling niet beperkt tot Sliedrecht.”

Ook Buchner (‘Beste Jan’) heeft zich verdienstelijk gemaakt in de politiek. Van 1994 tot 2002 zette hij zich als raadslid in voor de ChristenUnie. ,,Daarbij kwam je naar voren als een gedreven en gemotiveerd persoon. Maar de politiek was niet het enige terrein waarvoor je je hebt ingezet. Twaalf jaar was je kerkenraadslid in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Sliedrecht, je hebt je ingezet voor de gehandicaptenstichting ‘Dit Koningskind’ en was actief voor het Waterschap en het Hoogheemraadschap. Je bent een leergierig, plichtsgetrouw persoon en daarom behaagt het de koningin om je te bevorderen tot de Ridderorde.”

Een persoon die liever op de achtergrond was gebleven, was mevrouw van Gangelen. ,,Mijn hart bonkt in mijn keel”, fluisterde ze tegen de burgemeester toen hij haar het lintje op wilde spelden. ,,U zult nooit op de voorgrond treden, maar toch maakt u diepe indruk”, zei Boevée. Jannie van Gangelen nam in haar jeugd de zorg voor haar babybroertje en haar vader op zich. Ze verzorgde haar zus die MS had en nam haar nichtje in huis toen haar zus overleed. Ook zet ze zich al jarenlang in voor gehandicapten en ouderen.

‘Last but not least’ was meneer Korporaal, die al sinds ’67 een besturende taak heeft in het ouderenwerk van de Hervormde Gemeente Sliedrecht. Ook heeft hij de kerk in totaal vierentwintig jaar ‘gediend’ als ouderling. Bij de hobbyclub voor verstandelijk gehandicapten ‘t Vlot is hij al jarenlang ‘een grote steunpilaar en één van de trouwste vrijwilligers’. Boevée typeerde hem als ‘een luisterend oor’. ,,U staat open voor iedereen.”

Binnenkort wordt nog een vijfde vrijwilliger gehuldigd, die op het moment van de uitreiking op vakantie was.

advertentie
advertentie