Eerste gastouders gediplomeerd

21 mei 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - Bijna honderd gastouders hebben vorige week het diploma Helpende Welzijn nivo 2 ontvangen na een opleiding van vier maanden. Gastouders zijn (in de meeste gevallen) vrouwen die in hun eigen huis kleinschalige kinderopvang bieden. Doordat zij verbonden zijn aan een erkend gastouderbureau, kregen zij de kans de opleiding te volgen.

Met het afronden van de opleiding komt er een einde aan een periode van onrust en onzekerheid in de gastouderopvang. In een wetswijziging bepaalde de overheid dat alle gastouders in 2010 een beroepsopleiding moeten afronden. De regionale gastouderbureaus Bazz en Ziezo, in samenwerking met het Da Vinci College, hebben in vier maanden tijd in Dordrecht en Gorinchem zo’n 150 gastouders uit Dordrecht, Sliedrecht, Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht en de gehele Alblasserwaard opgeleid.

Een aantal van de gediplomeerde behaalde eerder in de week al een landelijk erkend certificaat van leerbedrijf “family learning”. Hierdoor zijn zij behalve gediplomeerd gastouder ook een leergezin voor leerlingen uit het mbo.

Voor veel van de gastouders was het volgen van de opleiding een hele stap omdat het vaak jaren geleden was dat zij in de schoolbanken zaten. De gastouders hebben over het algemeen veel praktijkervaring in het werken met jonge kinderen, maar zien deze opleiding als een erkenning van hun vak en hun kwaliteiten als gastouder. Volgens de gastouderbureau’s is het feit dat de gastouders nu gediplomeerd zijn een positieve ontwikkeling. Het zal de kwaliteit van de opvang van de kinderen verhogen en het imago van de gastouderopvang verbeteren. Er zijn plannen de scholing van de gastouders in samenwerking met het Da Vinci College na 2010 verder uit te bouwen.

advertentie
advertentie