Inge krijgt 'wouwie gevoel' van schilderen

Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik word vrolijk van schilderen. Dan heb ik echt een ‘wouwie gevoel’ dat is wel mooi.” Inge van Wijk (12) tekent al van kleins af aan en toen ze op haar zevende bij een tante logeerde maakte ze haar eerste echte schilderij: een ijsvogeltje. Omdat ze zowel van schilderen als van dieren houdt, combineert ze beide passies nogal eens. Zo schilderde ze een grote gele kwikstaart maar ook haar eigen konijn. Ze lacht: ,,Die is wel een beetje mislukt, hij werd nogal dik. Maar dat geeft niet, want daar leer je van. Ik ben nu bezig met een vis die ik in mijn aquarium had. Hij is doodgegaan en daarom wil ik hem schilderen.” Een andere hobby van Inge is paardrijden. Het zal dus geen verbazing wekken dat ze ook al een aantal paardendoeken op haar naam heeft staan. Eén ervan was vorige maand te zien tijdens de expositie van Teken-Atelier Claire Obscure in de bibliotheek. Ze won er een tweede prijs mee.

Door Margreet Strijker

,,Na het ijsvogeltje heeft het een beetje stil gelegen tot ik voor mijn verjaardag een schildersezel met verfspulletjes kreeg. Toen heb ik op Texel ons vakantiehuisje na geschilderd.” Inmiddels heeft ze een stuk of vijftien doeken gemaakt. Een heeft ze aan haar oma gegeven, maar de rest staat op haar kamer in afwachting van een rails waardoor ze steeds andere op kan hangen. Schilderen doet Inge aan de grote tafel in de huiskamer, die dan net als de vloer eerst bedekt wordt met plastic. ,,Op mijn eigen kamer kan echt niet, want het is nogal een klodderzooi.”

Inge zit in groep 8 van de Prins Willem Alexanderschool (Waalslaan). Na de zomervakantie gaat ze samen met tien klasgenoten naar de Lage Waard in Papendrecht. Momenteel is ze druk aan het repeteren voor haar rol als Corné de conductrice in de eindmusical ‘De Trein’ die op 23 juni in de Lockhorst op de planken staat. Wat ze later wil worden weet ze nog niet, maar vooral iets met dieren lijkt haar leuk. Inge heeft een broer en een zus. ,,Mark (15) is helemaal gek van helikopters en Vera (10) zit altijd achter de piano.” Zelf heeft Inge twee jaar saxofoonles gehad, wat haar inspireerde tot het maken van een bijzonder schilderij: ,,Ik hou erg van felle kleuren en het was duidelijk dat de saxofoon in een soort goudgeel moest. Daarna heb ik in de kleurencirkel gekeken en toen bleek paars precies tegenover geel te zitten, dus nu knalt die sax er echt uit.” Op de paarse ondergrond heeft Inge een muziekblad uit ‘A Mozart Mix’ geplakt. ,,Ik heb dat stuk zelf gespeeld en ik vond dat blad er leuk uitzien met al die noten op en neer. Het papier heb ik eerst gekreukeld en toen in de koffie gedoopt, waardoor je dit effect krijgt.”

Sinds 2007 volgt Inge schilderslessen bij Linette Trapman van ‘Clair Obscure’ en daar leerde ze de kleurencirkel kennen. Bij dit teken-atelier wordt een eigentijds lesprogramma gevolgd. De docente gaat uit van de voorkeur en de belangstellingssfeer van de kinderen zelf. Leerlingen kiezen hun eigen onderwerp en materiaal. Inge legt het uit: ,,We hebben elke veertien dagen een les van vijf kwartier. Je kunt kiezen voor vrij schilderen of een opdracht krijgen. Maar ook deels vrij en deels een opdracht. Je begint thuis aan het schilderij. Eerst de achtergrond, dan de basis in potlood. Maar niet gelijk alle details. En als je ergens niet uitkomt, of je durft het niet op het doek te zetten dan krijg je advies van Linette. Je krijgt les in groepjes van drie en we helpen elkaar ook. Ik leer er vooral erg goed kijken, maar ook inschatten, meten en de techniek.” Linette Trapman verwoordt het als volgt: ,,Inge maakt vaak thuis al een begin aan haar schilderij. In de les begeleid ik haar bijvoorbeeld bij het kiezen van een goede compositie of de juiste licht/donker effecten. Inge heeft geleerd om steeds kritisch naar haar werk te blijven kijken. De laatste verfstreken zijn heel bepalend voor een schilderij. Wat betreft de acryltechniek leert Inge zichzelf steeds meer aan. Mede doordat ze geleerd heeft om goed te kijken. Het is heel bijzonder dat een meisje van deze leeftijd de schildertechniek zo goed beheerst.”

Technieken die Inge leuk vindt zijn tamponneren en werken met een sponsje of een paletmes. ,,Met zo’n mes kun je verschillende lagen over elkaar aanbrengen, waardoor de oppervlakte heel anders wordt. Ik ben nu bezig aan een abstract schilderij met allerlei vlakken. Ik maak afdrukken met bubbeltjesplastic en werk met modelleerpasta. Het wordt een soort mensfiguur.” Maar toch is Inge lang niet altijd aan het schilderen. Ze speelt graag met haar vriendinnen Loïs en Maureen Kraaijeveld, die overigens allebei goed kunnen tekenen en ook lessen bij Claire Obscure volgen. ,,Soms lukt het verven niet, want je moet wel echt een idee hebben. Maar als ik dat heb kan het heel snel gaan. Dit paard heb ik bijvoorbeeld in één middagje geschilderd en toen ik die gele stippen op de achtergrond maakte, ging het ineens meer spreken. Uiteindelijk is het altijd een verrassing wat het wordt. Je maakt iets en het is leuk om bezig te zijn.”

advertentie
advertentie