Mini-expositie handwerkjes in Sliedrechts museum

Nieuws

SLIEDRECHT- In het Sliedrechts Museum zijn in de wisselvitrines handwerkjes te zien, vervaardigd door Plonie van der Giessen (67), die vanaf haar schooltijd altijd is blijven handwerken. Zij beheerst vele technieken, zoals het moeilijke guimpe-haakwerk en frivolité. Ook voor macramé en richelieu borduren draait zij haar hand niet om. De moeilijkste breisteken ontrollen zich uit haar pennen en de vele truien, sokken en vesten die zij heeft gemaakt, zijn niet meer te tellen.

In de jaren vijftig kregen meisjes van de derde, vierde, vijfde en zesde klas van de Lagere School nog les in het Nuttige Handwerken, dat toen nog op het klassenrooster stond. De handwerkjuf leerde de meisjes breien, haken, knopen aanzetten, eenvoudig naaien en borduren. Het punniken of klosje breien werd gedaan door de jongere meisjes en ook jongens vonden het leuk.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw is het vak 'Handwerken voor Meisjes' van het rooster verdwenen. Handvaardigheid is er voor in de plaats gekomen. Hoewel er door enthousiaste leerkrachten nog wel met textiel wordt geknutseld in hun klassen, is de vaardigheid van het handwerken en het beheersen van bepaalde technieken ver te zoeken.

Als het aan mevrouw Van der Giessen zou liggen, komt dit vak snel weer terug op de Basisschool. In het voortgezet onderwijs staat het vak handwerken wel in het programma onder het kopje 'Textiele Werkvormen'. Een keuzevak.

Het Sliedrechts Museum is gevestigd in Het oude raadhuis bezijden het Oude Kantongerecht aan de Kerkbuurt 99-101 Tel: 0184-413404 Openingstijden woensdag en zaterdag van 14.00-17.00 uur.

advertentie