Grote uitdaging voor Van Hoorne

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onder grote belangstelling van de regionale en landelijke pers presenteerde Michael van Hoorne vorige week woensdag de cast voor zijn nieuwste musical: ‘1953 De Musical’. De Sliedrechtse theatermaker ziet het als een grote uitdaging om de watersnoodramp die grote delen van Zuidwest Nederland onder water zette op een muzikale manier te verbeelden. ,,Het is een mooi en gevoelig onderwerp. We willen het publiek meegeven wat er in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 gebeurde. Dat doen we op een waardige manier. Uiteraard wordt het verhaal een beetje geromantiseerd, maar het wordt feitelijk juist en op een zorgvuldige manier gepresenteerd.”

‘Ramp 1953 op waardige manier presenteren’

Door Ariënne Megchelsen

Het druilerige weer droeg nog eens extra bij aan de sfeer op de toch al unieke locatie die Van Hoorne voor de presentatie had uitgekozen: het Wisboomgemaal in Kinderdijk. Dit gemaal zorgde er tot 1995 voor dat het water in de polder op peil werd gehouden. De ligging van het gemaal aan het water maakte het voor de cast bovendien mogelijk om op een bijzondere manier te arriveren. Met een klein overdekt bootje kwamen Ben Cramer, Marcel Smid en Filip Bolluyt en hun medespelers door de polder aangevaren. Met de wereldberoemde molens op de achtergrond lieten ze zich uitgebreid door de toegestroomde pers fotograferen. ,,Ik was er vanaf het begin voor in om met deze musical mee te doen”, vertelt Cramer, die in de musical de rol van dijkgraaf Jacobse speelt. ,,Het is een zwaar onderwerp, maar er wordt ook best wel gelachen.” In ‘1953 De Muscial’ volgt het publiek een klein Zeeuws polderdorp dat aan de vooravond van de ramp staat. De personages hebben allemaal zo hun eigen problemen en hebben niet door dat de dijken op doorbreken staan. Wanneer de golven het dorp overspoelen, komt het moment waarop ieder zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

‘1953 De Musical’ gaat op 1 februari 2011 in premiere in Middelburg. Op 11 februari is de voorstelling te zien in Theater De Lockhorst.

advertentie
advertentie