Van knus feestje tot groot festival

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Elektra pakt

uit met veertig

jarig bestaan

SLIEDRECHT - Het is het op één na grootste festival in Sliedrecht en dit keer wordt het een heel bijzondere editie: jongerencentrum Elektra wordt dit jaar namelijk veertig. En daarom doen de drie jongerenwerkers, werkzaam bij Elektra, hun uiterste best de 40ste editie van het tuinfeest op zaterdag 19 juni tot een ‘spetterend feestje’ te maken. Het Kompas sprak met jongerenwerkers André Harinck en Jeroen Loeve over de speciale editie van het festival en blikte met hen terug op veertig jaar tuinfeest. Door Amy van den Berg

Zoals de naam al doet vermoeden, begon Elektra’s tuinfeest ooit als ‘een feestje in de tuin met wat live muziek’. Ondertussen is het echter uitgegroeid tot een festival met landelijke bekendheid. ,,De laatste vijf jaar krijgen we wat programmering betreft veel complimenten van bezoekers. En ieder jaar weer zeggen zij: ‘Vorig jaar is niet te overtreffen.’ Dan zeggen wij: ‘Nou dat hopen we toch wel!’. Maar ook mensen uit de muziekindustrie zijn laaiend enthousiast,” vertelt Andre Harinck.

Vorig jaar behaalde Elektra met het tuinfeest een recordaantal bezoekers: 2500 mensen trokken – vanuit het hele land – naar Sliedrecht toe om de ‘muzikale hoogstandjes’ live te horen. Bekende bands als Gruppo Sportivo, The Shavers, Peter Pan Speedrock en Raggende Mannen hebben de laatste vijf jaar het podium mogen bestijgen. En dit jaar is – volgens Andre en Jeroen – de line-up alleen nog maar sterker. Zo zullen bands als Peter Pan Speedrock, Go Back To The Zoo, Saviours, Mondo Generator, Blackberry Smoke, Cords en Valient Thorr acte de presence geven – niet bepaald beginnende regiobandjes. Het daarvoor benodigde geld is door Elektra ook nog eens grotendeels zelf bij elkaar gebracht, en dat is geen geringe prestatie gezien het jongerencentrum sinds de jaren 80 geen activiteitensubsidie meer krijgt. ,,Het hele feest kost ongeveer €33.000 euro. We worden wel gesubsidieerd door Popunie, Stichting Sliedrecht en Cultuur en Stichting Elize Mathilde Fonds. Maar dat is bij elkaar slechts €3500,- euro. De rest van het geld komt uit eigen kas; dit geld is de afgelopen jaren aan onder andere aan de bar verdiend, want we zijn hier al een aantal jaar voor aan het sparen,” vertelt André.

Er is dus veel geld gemoeid met een festival als dit, maar wat wil Elektra hiermee eigenlijk bereiken? ,,Het tuinfeest is ondertussen gewoon deel geworden van de dorpscultuur. Het is zo prachtig om te zien dat een bejaarde man van het verzorgingstehuis hiernaast ook met een biertje in de hand op het terrein staat. En dat de wethouder langskomt. We willen de muziekcultuur verspreiden onder jong en oud. En ik denk dat we dit ook bereiken,” zegt Jeroen Loeve. ,,Kijk, wij kunnen niet zo veel geld uitgeven als de gemeente bij het baggerfestival doet. Dat hebben we gewoon simpelweg niet. Maar wij hebben ook een heel ander uitgangspunt dan de gemeente. Het is geen festival om winst te maken, maar echt voor de samenhang van het dorp. Het baggerfestival wordt gewoon gesponsord door het bedrijfsleven, wij zijn geen commercieel festival. En het geld dat we hier misschien aan over houden, wordt regelrecht geïnvesteerd in activiteiten voor de jeugd.”

Bezoekers van de 40ste editie van het tuinfeest kunnen veel verwachten: ,,Het wordt een ontzettend gezellig feestje.” Naast de muzikale variatie – blues, country, stoner, rock and roll en popmuziek – zijn er ook een hoop activiteiten voor kinderen. ,,We hebben een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken en er liggen kleurplaten. Daarnaast verzorgt Frank Los de gehele dag straattheater. En voor de voetbal liefhebbers onder ons: De wedstrijd van het Nederlands elftal wordt die dag binnen uitgezonden.” En dit alles wordt gedragen door zeventig vrijwilligers: ,,Iedereen zet zich kosteloos in en dat is al veertig jaar zo, dat is toch fantastisch?” Zeggen André en Jeroen, en vervolgen in koor. ,,Zonder hen hadden we het nooit gekund.”

Voor meer informatie over het tuinfeest: www.elektra-sliedrecht.nl/.

advertentie
advertentie