Merwede degradeert naar tweede klasse

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Gedurende de competitie is het vlaggenschip van Merwede er niet in geslaagd zich direct te handhaven in de eerste klasse. De ploeg wist alleen All Ready onder zich te houden en dus was een zevende plek het eindstation in klasse 1G. Dit betekende net als in de zaal overwerk voor het team van scheidend coach Dick van Houwelingen. Twee duels tegen nummer 7 uit klasse 1F (Fortissimo uit IJsselstein) moesten de beslissing brengen: welke ploeg speelt volgend seizoen opnieuw op het niveau van de eerste klasse en welke ploeg moet een stapje terug doen naar de tweede klasse. Fortissimo deelde thuis al de eerste klap uit met 19-10 winst, waardoor de revanche van Merwede afgelopen zaterdag met 14-13 net niet zoet genoeg.

De eerste wedstrijd werd gespeeld op donderdagavond 8 juni in IJsselstein. De meegereisde supporters hoopten op een goede en spannende wedstrijd, daar kwamen van een koude kermis thuis. Een bedroevend slecht Merwede liet zich op alle fronten aftroeven en verloor met duidelijke cijfers 19-10. Handhaving bleek na één wedstrijd al heel ver weg. De teleurstelling was ook erg groot bij coaches en ploeg. Er bestond echter altijd nog een kleine kans, want de beslissing valt pas na de tweede wedstrijd. Deze werd zaterdag 10 juni gespeeld op de kunstgrasvelden aan de Thorbeckelaan.

Daar had Merwede dus wat goed te zetten tegenover het eigen publiek, maar zeker ook tegenover zichzelf. Fortissimo voelde zich echter gesterkt door de grote overwinning en ging verder met waar het toen gestopt was. Waar Merwede te veel kansen nodig had om tot scoren te komen, daar hadden de gasten uit IJsselstein weinig moeite de korf te vinden. Fortissimo liep al snel uit naar 4-10, maar voor de rust kon Merwede nog wat repareren en de ruststand was uiteindelijk 7-10.

Het was duidelijk dat een gat van 9 doelpunten goedmaken in één helft niet meer mogelijk was. Degradatie was niet meer te ontlopen. In de tweede helft wilde Merwede echter alsnog iets goedmaken en sloop langzaam dichterbij. Halverwege de tweede helft kwam de ploeg naast Fortissimo: 11-11. Daarna ging het gelijk op tot 13-13 en kreeg Edwin Kleijn een publiekswissel. Hij stopt na vele jaren in de selectie van Merwede 1 en gaat vanaf volgend seizoen een niveau lager spelen. Met Steven Bakker op zijn plek wist Merwede de overwinning voor deze wedstrijd toch nog naar zich toe te slepen 14-13. Afscheid nemen met een degradatie was voor coach Dick van Houwelingen een zuur afscheid, maar desondanks heeft hij Merwede drie seizoenen lang op hoog niveau laten spelen.