Bescheiden calvinisten op concerttour

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Van nature treden ze niet zo op de voorgrond. ‘Calvinistisch’ en ‘bescheiden’ noemen ze zichzelf, de mannen van Christelijk Mannenkoor Ichthus. Toch trekken ze volgend jaar het land door met een concerttour. Grote namen als de wereldberoemde Amerikaanse tenor Daniel Rodriguez, Martin Zonnenberg en André van Vliet treden samen met het koor op. ,,Dat klinkt niet erg bescheiden hè”, lacht Arie Schouten, voorzitter van Ichthus. ,,Maar we doen het niet alleen ter meerdere eer van onszelf hoor. We willen ook het publiek een mooie avond bezorgen, én we halen met de concerttour geld op voor drie goede doelen.”

Door Ariënne Megchelsen

De grote publiekstrekker voor de ‘concerttour 2011’ is Amerikaan Daniel Rodriguez. Deze voormalige politieagent maakte van dicht bij de ramp op 11 september mee, toen de Twin Towers in New York in elkaar stortten en duizenden mensen om het leven kwamen. Rodriguez werd ‘ontdekt’ toen hij op een wereldwijd uitgezonden herdenkingsbijeenkomst in New-York het lied ‘God Bless America’ zong. ,,Hij is ambassadeur van ‘Hart voor kinderen’, één van de goede doelen die we met de opbrengst willen steunen. Als hulpverlener heeft hij zelf de ellende gezien die mensen kan overkomen.” Rodriguez zingt tijdens de concerttour samen met koor en orkest, voert solo’s uit en zingt met zijn eveneens muzikale vrouw Marla twee duetten.

Behalve de Amerikaanse ‘publiekslieveling’ staan er ook genoeg bekende Nederlandse musici klaar om van de concerttour een succes te maken. Martin Zonnenberg, dirigent van het Mannenkoor Ichthus en internationaal bekend als dirigent, pianist en organist, heeft de algehele muzikale leiding van de concerten. Zijn vrouw Marjolein de Wit zal het publiek verrassen met haar virtuoze fluitspel en André van Vliet bespeelt orgel en vleugel. Een bijzonder tintje aan de concerten geeft het ‘Hineni Symfonie Orkest’, een gezelschap dat zo’n vijf jaar geleden werd opgericht om te spelen voor een nieuwe toekomst van de overlevenden van de bomaanslagen in Israël.

Met deze ‘line-up’ hoopt de organisatie volgend jaar een groot publiek te trekken. ,,Het is de bedoeling dat er zo’n duizend mensen per avond komen”, vertelt Schouten ambitieus. ,,We hebben daarom ook locaties uitgezocht die tot de verbeelding spreken: de Laurenskerk in Rotterdam, de Eusebiuskerk in Arnhem en de Grote Kerk in Goes. Dit zijn stuk voor stuk prachtige gebouwen. We zijn nu hard bezig om sponsors te zoeken, zodat we de concertkosten dekkend kunnen krijgen. De entree is dan bestemd voor de goede doelen: stichting Woord en Daad, GGZ-instelling De Hoop uit Dordrecht en Hart voor Kinderen.”

De voorzitter benadrukt dat de concerten voor iedereen die van klassieke muziek houdt, toegankelijk zijn. ,,Ongetwijfeld zal er wat christelijks tussen zitten, vanwege de christelijke muzikanten die meedoen, maar we brengen ook allerlei algemene liederen ten gehore. Zo zingen we ‘Gott ist mein Hirt’ van Schubert, maar ook het bekende ‘You raise me up’.”

Van de concerten wordt een cd- en dvd-opname gemaakt, waarvan de laatste ook in Amerika verkocht zal worden. ,,Ichthus naar de States”, zegt Schouten gekscherend. ,,We gaan over de grote zee! En dat voor bescheiden mensen uit de Alblasserwaard.”

De concerten vinden plaats op 11, 13 en 14 mei. Op 11 december 2010 houdt Ichthus alvast een promotieconcert, waarbij ook Daniel Rodriguez van de partij is. Voor meer informatie en bestellen van kaarten: www.concerttour2011.nl.

advertentie
advertentie