Damen exposeert in Baggermuseum

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

,,Damen Shipyards is altijd een rots in de branding geweest voor veel baggerbedrijven”, vertelde directeur Hans Wijn in zijn openingswoord. ,,Het bedrijf heeft een stevige marktpositie in binnen- en buitenland. De scheepsbouw heeft altijd iets stevigs en standvastigs; dat zie je bij Damen letterlijk door de stuiterproef die zij doen met de ‘pussycats’. Door hiermee op volle kracht tegen een keermuur te varen, bewijzen ze de kracht van het schip. Nee, baggeraars zijn geen zachtzinnige types.”

SLIEDRECHT – Met het heldere geluid van een scheepsbel opende Kommer Damen van Damen Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam vorige week donderdag de expositie ‘Trekken en Duwen’ in het Baggermuseum. Van kleine trekschuitjes tot enorme zeeschepen, van oude duwboten tot de modernste baggervoertuigen; talloze foto’s uit het archief van Damen Shipyards sieren de komende maanden de wisselzaal.

Door Ariënne Megchelsen

Kommer Damen op zijn beurt vertelde heel veel gehad te hebben aan de baggerindustrie. ,,Toen ik de scheepswerf van mijn vader overnam, waren de baggermaatschappijen mijn eerste klanten. In tegenstelling tot mijn vader ging ik vletten op voorraad bouwen. Dat was een riskante onderneming, want je wist nooit zeker of je ze wel kwijt zou raken. Maar de eerste vletten waren een zeer groot succes. Ze werden afgenomen door Boskalis en andere baggerbedrijven. Ik ben de baggerindustrie extreem dankbaar dat ze me hebben geholpen om van de grond te komen. Het is daarom een grote eer dat we een tentoonstelling mogen hebben in het Baggermuseum.”

De tentoonstelling is van 18 juni tot en met 21 augustus te bezichtigen.

advertentie
advertentie