Wielerronde krijgt passende apotheose

28 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Koplopers

zien aanvals-

lust beloond

SLIEDRECHT - De 28e Wielerronde van Sliedrecht kende zaterdag een bloedstollende finale. De drie renners die al na een kwart koers de aanval hadden gezocht kwamen als nummers een, twee en drie over de finish, maar moesten in de slotronde wel vol op de pedalen rammen om niet door de acht achtervolgers te worden ingerekend. Johan Berk uit Koudekerke aan den Rijn troefde in het laatste rechte stuk voor de meet Rob Disseldorp af en mocht zodoende op het hoogste ereschavot plaatsnemen. Tim Nederlof eindigde als derde.

Door Erik de Bruin

Met bovengenoemde coureurs zijn de drie renners genoemd die kleur gaven aan het criterium. Onder loodzware weersomstandigheden besloten ze met nog circa veertig rondjes van anderhalve kilometer voor de boeg uit het peloton te ontsnappen. Ze bouwden een voorsprong op van plusminus dertig, veertig seconden. Vanuit het peloton werden vervolgens nauwelijks ontsnappingspogingen ondernomen. De Belgische hardrijder Ronald Roos probeerde het, maar kwam niet los. Wel zetelde hij zich in een groep van acht achtervolgers die het peloton wist te ontvluchten en er vrij snel in slaagde de voorsprong terug te brengen tot circa zestien seconden. De drie koplopers besloten vervolgens gebroederlijk samen te werken en omdat in de achtervolgende groep te weinig georganiseerd werd gereden behielden ze ogenschijnlijk vrij eenvoudig hun voorsprong. Bij het ingaan van de laatste ronde leek het gat niet meer te overbruggen. Echter, Ronald Roos besloot nog een keer zijn hele ziel en zaligheid te geven. Met als gevolg dat de drie koplopers nog bijna werden gegrepen. Met de hete adem van de achtervolgers in de nek kwamen ze de laatste bocht door waarbij Johan Berk zijn krachtige dijen liet spreken en de geroutineerde Disseldorp eronder legde. Nederlof, die zijn kruit al had verschoten, legde nog net beslag op de derde plaats en kreeg daarmee een terechte beloning voor zijn werk- en aanvalslust. Hij zei na afloop dat hij flink had geleden onder het warme weer. Ook Berk, die pas zijn derde criterium fietste, noemde de omstandigheden flink pittig. Hij liet in de finale Disseldorp zijn hielen zijn. Geen geringe prestatie aangezien laatstgenoemde overal en altijd een renner is om rekening mee te houden. Vorig jaar liet hij liefst 21 overwinningen noteren en eindigde hij in het baggerdorp ook op de tweede plaats. Nico Vuurens, ook zo’n klasbak die al vele jaren meedraait en vrijwel altijd zijn stempel op een koers weet te drukken, had jammer genoeg op het laatste moment afgezegd. Jammer voor de toeschouwers, die niettemin een sterke ronde voorgeschoteld kregen waarin ondanks de hitte verschrikkelijk hard werd gereden (meer dan 45 kilometer per uur) en dat een passende apotheose kreeg doordat de drie koplopers na de bel nog volle bak moesten rijden om hun podiumplaatsen veilig te stellen.

Erik Kramer

Bij de nieuwelingen liet de 16-jarige Erik Kramer van zich horen. De Sliedrechter wilde voor eigen publiek dolgraag winnen. Hij had zich in de kopgroep genesteld en was hard op weg zijn doelstelling te behalen totdat hij in de laatste ronde hard ten val kwam in een bocht. Met de nodige schaafwonden en kneuzingen kwam hij er zelf goed van af. Echter, zijn fiets overleefde de valpartij niet. Kramer, die lid is van DRC De Mol, is een talentvolle coureur. Hij is bij de nieuwelingen regerend Nederlands kampioen tijdrijden en veldrijden. In de laatste drie jeugdcategorieën heeft hij 77 overwinningen behaald.

Foto: Johan Berk heeft na een lange ontsnapping de meeste lucht over en klopt Rob Disseldorp in de sprint.

advertentie
advertentie