Brandweer Zuid-Holland Zuid schakelt vanuit meldkamer centrale ventilatiesystemen uit

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - De Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid beschikt binnenkort over een systeem om de mechanische ventilatie van gebouwen en wooncomplexen uit te zetten. Vanuit de Meldkamer kan, in geval er schadelijke of giftige stoffen vrijkomen, met één druk op de knop de ventilatie worden uitgeschakeld. Particulieren konden dat zelf al doen, maar wie in een complex woont met een centraal systeem, kon dat niet.

Als de sirene gaat is de boodschap: ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel de mechanische ventilatie uit. Voor woningen en kleine gebouwen is dat meestal gemakkelijk te doen, maar bij grotere (industriële)gebouwen of wooncomplexen is dat veel lastiger. Daarom gaat de Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid binnenkort een systeem introduceren waarbij de mechanische ventilatie van gebouwen op afstand door de Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid kan worden uitgeschakeld.

In het najaar gaat de Regionale Brandweer bedrijven en instellingen in de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht aanschrijven met het verzoek om deel te nemen aan dit systeem. De Regionale Brandweer verstrekt de eerste honderd aanmelders een subsidie van 500 euro op de aanschafprijs.

De Regionale Brandweer hoopt dat zorginstellingen zoals ziekenhuizen en bejaardenhuizen, bedrijven, en corporaties hun verantwoordelijkheid nemen en deelnemen aan dit systeem.

advertentie
advertentie