‘Het is nog een lange weg’

12 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Erik Kramer

is al wel een

groot talent

H’VELD-G’DAM/SLIEDRECHT - Het Kompas portretteert deze zomer talentvolle sporters uit Hardinxveld en Sliedrecht. Te beginnen met de 16-jarige Erik Kramer, die weliswaar in Hardinxveld woont maar onlangs heel graag wilde toeslaan in ‘zijn’ Ronde van Sliedrecht. In de bocht voor de finish ging hij echter jammerlijk onderuit.

Door Erik de Bruin

Kramer wilde dolgraag winnen in Sliedrecht. Zoals hij eerder dit jaar ook in Hardinxveld heeft gedaan. Beide zijn het thuiswedstrijden. Hij is immers een telg van de Kramer-familie, die in beide dorpen een fietsspeciaalzaak runt. In Hardinxveld aan de Peulenlaan en in Sliedrecht sinds 2004 in de Oosterbrugstraat nadat ruim drie decennia een fietswinkel is bestierd aan de Thorbeckelaan. Waar hij zijn talent vandaan heeft laat zich dan ook gemakkelijk raden. Al heeft zijn vader uitsluitend bij de amateurs gefietst. Zoonlief heeft het in zich een stapje hoger te komen, al valt dat op zijn leeftijd nog moeilijk te peilen. Bij de nieuwelingen voert hij dit jaar het klassement aan en werd hij in januari Nederlands kampioen veldrijden. Vorig jaar baarde hij al opzien door als eerstejaars de snelste tijd neer te zetten tijdens het NK Tijdrijden. Dat kunststukje wist hij twee weken geleden niet te herhalen. Hij eindigde als derde en had onbewust toch wat last, hoewel niet letterlijk, van de valpartij vier dagen daarvoor in Sliedrecht. De getalenteerde wielrenner laat zich niet snel van de wijs brengen. Eind deze maand volgt opnieuw een kans zichzelf in de kijker te fietsen. Oud-prof Aart Vierhouten, die momenteel voor Radio Tour de France het koersverloop analyseert, neemt een aantal beloftevolle coureurs mee naar de Ardennen waar ze mogen bewijzen dat ze komend seizoen tot de nationale juniorenselectie behoren.

Met de overstap naar de junioren begint het in feite pas echt voor Kramer, die in de zes jaar dat hij nu fietst al precies honderd overwinningen heeft behaald. In zijn lichting behoort hij tot de besten van Nederland. ,,Om echt professional te worden is nog een lange weg, maar ik zou het natuurlijk heel graag willen. Ik kijk er naar uit meer kilometers te maken. Of ik zenuwachtig ben? Nee, ik heb er vertrouwen in. Lukt het niet dan volgt er een nieuwe kans”, klinkt het nuchter. Voordeel is in elk geval dat hij twee sporen volgt en daarmee twee keer zoveel kans maakt door te dringen tot de nationale selectie. Komend najaar gaat bij de junioren al het cyclocrossseizoen van start. ,,Veldrijden is meer voor jezelf. Bovendien word je er behendiger van. De afwisseling is lekker”, aldus Kramer, die eerst met zijn ouders en zijn twee broers vakantie gaat vieren in Frankrijk. Uiteraard gaat de racefiets mee en worden een paar mooie cols opgezocht. Een ideale voorbereiding op de testweek in de Ardennen. Het opmerkelijke is dat zijn oudere broer Stefan, die nu negentien is en bij de amateurs fietst, als eerste begon met wielrennen en vervolgens Patrick, die twee jaar jonger is dan Erik, als tweede lid werd van de Dordtse rennersclub De Mol. ,,Ik vond schaatsen aanvankelijk leuker. Toen ik bij een wedstrijd van Patrick ging kijken wilde ik het ook wel eens proberen. In de eerste race kon ik al goed meekomen, daarna ben ik gaan winnen. Wielrennen is mooi omdat de sterkste vaak wint. Wie het volhoudt en het beste met tegenslag omgaat trekt aan het langste eind. Over hoe het tot nu toe is gegaan ben ik best tevreden. Nu volgen twee belangrijke jaren waarin ik veel progressie kan maken.”

Foto: Erik Kramer (16) rijgt de overwinningen aaneen. Volgend seizoen stapt hij over naar de junioren.

advertentie
advertentie