‘Geloof en een hoop liefde’ in café Korevaar

13 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Ruim een jaar geleden had Piet Bot niet kunnen denken dat zijn kroeg ooit nog eens als kerk gebruikt zou worden. En al helemaal niet dat zijn zaak twee weken geleden gevuld zou zijn met een cameraploeg en geluidsmensen. De Evangelische Omroep bleek geïnteresseerd in de kroegdienst en filmde op zondag 4 juli de dienst voor het programma ‘Geloof en een hoop liefde’, dat in het najaar uitgezonden wordt. ,,Het was geweldig”, vertelt Piet. ,,De ploeg was zelf ook erg onder de indruk van wat er hier gebeurt. Ze vonden het een uniek gebeuren.”

Door Ariënne Megchelsen

Terwijl de meeste Sliedrechters nog op bed lagen en anderen op weg waren naar de kerkdiensten in de ‘gewone’ kerken, opende Piet op zondagochtend de deuren van het café voor de cameraploeg. ,,Ze hebben me van begin tot eind gefilmd. Het was een leuke, open ploeg. Aan het einde hebben we gezellig nog wat met hen zitten drinken.”

Speciaal voor deze opnames had dominee Gerard Vrooland de ex-drugsbaron Joop Gottmer benaderd om zijn levensverhaal te komen vertellen. ,,Hij heeft diep in de ellende gezeten, maar zijn leven is veranderd door het geloof”, vertelt Piet. ,,Maar dat overtuigt mij nog steeds niet van het verhaal van de Bijbel”, voegt hij er meteen aan toe. ,,Er zal best een grotere macht zijn, maar ik ben nog niet overtuigd.”

Waarom stelt Piet dan tóch maandelijks zijn zaak open voor dominee Vrooland om zijn ‘kroegdienst’ te houden? ,,Het gaat me erom dat je mensen naar binnen krijgt, de kroeggangers, en hen in contact kunt brengen met het geloof. Zulke mensen zeggen vaak: ‘Ik ga niet naar de kerk, ik ben toch niet gek’. Maar hier komen ze, gewenst en ongewenst, in aanraking met het geloof.”

Ondanks zijn scepsis over het geloof vindt Piet het wel bijzonder wat hij in de kroeg ziet gebeuren. ,,Er zijn van die mannen met grote tatoeages die een kaars branden voor hun zoon die in een afkickkliniek zit. Die zitten dan met tranen in hun ogen. Dat had zo iemand in de kerk nooit gedaan. Of er komen mensen die ziek zijn en met de dominee willen bidden. Daardoor ga je wel verder nadenken.”

Piet denkt niet dat het imago van zijn zaak veranderd is door het houden van kerkdiensten. ,,Ik denk dat mensen met respect naar de kroeg zijn gaan kijken. Ze zien het nu met andere ogen. Ook kerkmensen. Met de Kerk in de kroeg stellen wij dat de kroeg geen goddeloze plek is. Vaak wordt gedacht dat hier alleen alcoholisten en criminelen komen. Maar wij laten zien dat er ook uit onverwachte hoek hulp voor mensen met problemen kan komen.” De titel van de EO-uitzending, ‘Geloof en een hoop liefde’, lijkt daarmee bij uitstek van toepassing op café Korevaar. ,,Maar dat komt niet alleen door de kerkdiensten hoor”, denkt Piet. ,,Voordat de kerk hier kwam, was ik al een soort sociaal werker. Die functie van een kroeg wordt zwaar onderschat. Als ome Arie van 85 hier zijn biertje niet meer kan komen drinken en zijn verhaal kan vertellen, raakt hij in een sociaal isolement. Als de kroeg er niet is, kunnen mensen hun problemen niet meer kwijt.”

advertentie
advertentie