Botulisme duikt op in de regio

13 juli 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Wie tijdens deze hete dagen verkoeling zoekt, kan dat beter niet in De Giessen doen. Een aantal dode eenden die in het riviertje zijn aangetroffen, bleken na onderzoek besmet te zijn met botulisme, een vergiftiging die dodelijk is voor watervogels en andere dieren. ,,De aangetroffen variant (Botulisme type C, red.) is niet besmettelijk voor mensen, maar andere varianten kunnen dat wel zijn. We adviseren mensen dan ook om niet in De Giessen te zwemmen en om huisdieren van het water weg te houden”, aldus Jonas Moberg, communicatiemedewerker van Waterschap Rivierenland.

Door Ariënne Megchelsen

,,Zwemmen in De Giessen is sowieso voor eigen risico”, vertelt Moberg. ,,Het is namelijk geen officieel zwemwater. Er zijn genoeg andere zwemwateren die wel bedoeld zijn voor recreatie. Daar kun je veilig zwemmen. Dode dieren in het water brengen altijd een gezondheidsrisico mee voor mensen. Dat is dus een goede reden om De Giessen als zwemwater te mijden.”

Warm weer

Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen, is in een persbericht van de gemeente Giessenlanden te lezen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Aan botulisme gestorven dieren worden meestal aangetroffen met gestrekte poten en slappe enigszins gedraaide kop en nek.

,,Het belangrijkste dat het Waterschap doet, is deze dieren zo snel mogelijk ruimen”, vertelt Moberg. ,,Daardoor proberen we de brandhaard zo klein mogelijk te houden. Verder kunnen we de bacterie niet bestrijden; je kunt het water niet met chemicaliën gaan schoonmaken. Het is een kwestie van uitzieken.”

Het Waterschap neemt wel allerlei maatregelen om de kans op het uitbreken van de ziekte zo klein mogelijk te maken. ,,De wateren die onder ons beheer vallen, worden nu voortdurend schoongemaakt. Daardoor wordt de doorstroming bevorderd, zodat de bacterie minder kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ook houden we het waterpeil goed in de gaten. Op sommige plekken kun je met het waterpeil spelen om voor een goede doorstroming te zorgen, maar dat kan lang niet overal. Soms zijn waterpeilen namelijk van tevoren afgesproken.”

De bacterie is tot nu toe alleen in De Giessen ontdekt. ,,Het Waterschap houdt alle wateren die onder hun beheer vallen goed in de gaten. Wanneer de bacterie ergens anders wordt ontdekt, maken we dat meteen bekend.”

Kadavers van eenden en vissen zijn een bron van besmetting. Daarom moeten ze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Inwoners kunnen dat beter niet zelf doen.

Als inwoners dode dieren in het water aantreffen, kunnen zij dit melden bij de gemeente Giessenlanden, via telefoonnummer: 0183-583838 of bij Waterschap Rivierenland 0344-649090.

advertentie
advertentie