Paarden overleven zwerftocht over Merwede

14 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLEEUWIJK/GORINCHEM – Vier paarden uit een weiland bij de Sleeuwijkse haven kwamen vrijdagavond in grote nood toen zij voor verkoeling de Merwede inzwommen en aan de overkant bij Gorinchem niet aan wal konden komen. Niemand weet precies wat er is gebeurd, maar foto- en filmbeelden van ooggetuige Wout van Gelder spreken boekdelen.

Bij Sleeuwijk staat een grote groep paarden op de Groesplaat. Op de film is te zien dat vier IJslanders kiezen voor het verkoelende water en midden op de rivier terecht komen. Daar zwemmen ze rondjes en gaan uiteindelijk richting Gorinchem. Op de filmbeelden is te zien dat de dieren voorbij De Punt zwemmen en in de vluchthaven – nota bene voor de post van de Waterpolitie – nergens de kant op kunnen klimmen. Ondertussen is te horen hoe jongeren vergeefs politie, brandweer en dierenambulance bellen. Op de film is te zien dat enkele jongemannen uiteindelijk zelf het water in gaan en naar de paarden toe zwemmen om te helpen. De dieren hinniken een beetje en kiezen uiteindelijk voor een levensgevaarlijke terugweg naar Sleeuwijk. Midden op de rivier komt namelijk een reusachtig binnenschip, dat op een oor na de dieren passeert.

Bij Waterpolitie, politie Zuid Holland Zuid en brandweer Gorinchem is niets van het voorval bekend. De toezichthouder van de 23 IJslanders op de Groesplaat heeft via de website van deze krant laten weten dat het met de paarden goed gaat. ,,Ze hebben een berg geluk gehad,” aldus de toezichthouder. ,,Door het adequaat optreden van diverse mensen zijn ze in Sleeuwijk weer aan wal gekomen. De brandweer heeft ze naar een veilige plek gedreven. Ik werd zaterdagochtend door de brandweer op de hoogte gebracht. We hebben ze uiteindelijk weer gevonden op de Transvaal in Sleeuwijk en daar hebben we ze met behulp van mensen van het Brabants Landschap en leden van de werkgroep Begrazingen NSIJP in een door een omwonende ter beschikking gestelde wei kunnen drijven. Wij zijn haar daar zeer dankbaar voor. De paarden zijn later in een trailer naar de ‘hoogwater opvang’ aan de Merwededijk gebracht. Daar staan ze nu bij te komen van het hachelijke avontuur. Momenteel is het nog niet duidelijk of de paarden terug kunnen naar de Groesplaat.”

advertentie
advertentie