Wie kent kant?

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT- In het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99, is door de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK) een tentoonstelling ingericht over de toepassingen van de nobele kanttechniek. Er worden vele kant kunstwerken tentoongesteld die een beeld geven van het heden en verleden. De bijzondere expositie over kant in het Sliedrechts Museum heeft als thema “drie KANT stromen”. Tentoongesteld zijn klassieke, moderne en eigentijdse kanten. Kant wordt tegenwoordig ook toegepast als moderne kunstvorm: nonfiguratief van Nel Butter en modern figuratief werk van Thea de Roode. De expositie is te bezichtigen van 7 augustus tot en met 23 oktober.

Kant is een artistiek weefsel gemaakt van draden. Linnen, katoen, zijde of zilver- en gouddraad zijn de materialen waarmee wordt gewerkt. Er zijn twee basissoorten: de kloskant en de naaldkant. Beide soorten worden met de hand vervaardigd. De eerste soort met behulp van klossen en de tweede soort met behulp van naalden. Kloskant en naaldkant wordt ook in combinatie gemaakt.

Door de eeuwen heen ontstonden vele variaties en soorten. Kant is een ambachtelijk product dat waarschijnlijk is ontstaan in Italië of in Vlaanderen. Het eerste modellenboek voor het vervaardigen van kant werd gemaakt in het jaar 1528 door Antonio Tiangliente uit Venetië.

Iedere stad en streek waar kant werd gemaakt had zijn eigen patronen en eigen manier van werken. Ook de gebruikte klossen kunnen per streek verschillen van soort. Het klossen van kant is een zeer bewerkelijke techniek en is al eeuwen oud. Vele vorstenhuizen lieten bijzonder fraaie kantwerken uitvoeren die deel uit maakten van hun gedragen kleding. Ons Nederlandse koningshuis bezit onder meer een kanten doopjurk die al sinds generaties gebruikt wordt.

De techniek van het maken van kant staat op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Het Sliedrechts museum is elke woensdag en zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.

advertentie
advertentie