Kranen open na vakantie

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Via een regionale voorlichtingscampagne adviseert Drinkwaterbedrijf Oasen alle terugkerende vakantiegangers om bij thuiskomst de kranen één minuut open te zetten. Na enkele weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Om het advies onder de aandacht te brengen plaatst Oasen deze week grote borden langs de snelweg en posters op NS-stations.

Als er tijdelijk niemand thuis is, wordt er vaak weinig tot geen water verbruikt. Het drinkwater in de leidingen in huis staat dan stil. Vooral bij warm weer heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater. Oasen deed vorig jaar zomer onderzoek naar de gevolgen van stilstaand water op de drinkwaterkwaliteit. Hieruit bleek dat de leidingen en kranen in huis metalen (zoals koper, lood, nikkel) afgeven aan het stilstaande water. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid, maar wenselijk is het niet. Als de thuiskomers één minuut alle kranen open zetten en de wc even doorspoelen, dan is het leidingnet goed doorgespoeld en komt er weer vers water uit de kraan.

Oasen richt zich met de campagne rechtstreeks op de terugkerende vakantiegangers. Daarom hangt er de komende weken langs twee snelwegen aan de rand van het voorzieningsgebied een groot reclamebord. Het gaat om de A27 bij Gorinchem, voor de mensen die vanuit het zuiden het gebied binnen reizen, en om de A4 bij Roelofarendsveen, voor de mensen die vanaf Schiphol komen. Op de NS-stations van Alphen aan den Rijn en Gouda hangen grote posters.

Eind juni stuurde Oasen een brief naar alle basisscholen in haar voorzieningsgebied. Hierin werd geadviseerd om voor de start van het schooljaar alle kranen in het schoolgebouw flink open te zetten. Daarnaast kunnen mensen die op vakantie gaan op www.oasen.nl een geheugensteuntje downloaden: de ‘kraanhanger’. Deze kraanhanger kunnen ze bij de kraan hangen, zodat ze bij thuiskomst herinnerd worden aan het door laten lopen van de kranen. De campagne is te volgen via Twitter account Oasen_NV.

advertentie
advertentie