Column 'Uw buurtagent': Pasjes en pincode’s

Nieuws

Het u wellicht bekende preventie project ”zakkenrollerij” draait in Sliedrecht op volle toeren. En met succes. Wekelijks lopen inmiddels twaalf senioren, gekleed in opvallende blauwe shirts, over de markt en spieden met arendsogen het publiek af naar potentiële slachtoffers die onzorgvuldig gedrag vertonen ten aanzien van hun persoonlijke bezittingen. Met name blootliggende portemonnees hebben hun volle aandacht. Hun aandacht richt zich ook op verdachte figuren die aan de hand van hun gedragingen op de markt klaarblijkelijk andere bedoelingen hebben dan het kopen van een bloemkool of een stukkie kaas. Indien zij dit soort kwalijke karakters in het snotje krijgen, dan kan men steevast rekenen op wat nadrukkelijke begeleiding van onze senioren tijdens hun verblijf op de markt. Opvallend word hun gangen nagegaan. Zodra men de indruk krijgt dat men door hen in de gaten wordt gehouden, zakt doorgaans de moed in de schoenen en verlaat men onvergenoegd de markt.

Door dit soort toezicht is het aantal gevallen van “zakkenrollerij” op de weekmarkt opzienbarend gedaald. Vanaf 1 januari 2009 mogen we een afname van meer dan 90 procent constateren hetgeen de politie in het algemeen maar de senioren in het bijzonder tot grote tevredenheid stemt.

Maar door deze successen hebben we helaas het lek nog niet boven water. De zakkenrollerij vindt weliswaar haast niet meer plaats op de weekmarkt maar verplaatst zich. Lieden met minder goede bedoelingen houden zich nu op bij geldautomaten en pinapparaten in supermarkten en andere grote winkels waar geldtransacties plaatsvinden. Beste mensen, opgelet! Wees u zich er altijd van bewust dat deze vijanden van de beschaving u mogelijk in de gaten houden tijdens het pinnen van uw geld bij pinautomaten en kassa’s van winkels. Ze zijn slim, uiterst slim. Aan de hand van uw vinger bewegingen kunnen ze op afstand vaak aflezen welke pincode u heb ingetoetst. Ook zien ze waar u de pinpas vervolgens opbergt.

Vanaf dat moment bent u hun beoogde klant om toe te slaan. Ze gaan u benaderen. Soms ongemerkt, soms opmerkelijk met een vriendelijke smoes of verzoek. Vaak vragen ze of u geld kunt wisselen. In ieder geval zoeken ze contact met u. En dan.... een klein ogenblik later hebben ze onopgemerkt uw pinpas in hun bezit waarmee de bankrekening door middel van de hun bekende pincode binnen enkele minuten geplunderd wordt.

Daarom vraag ik, mede namens de senioren van het zakkenrollerij preventie team uw attentie: Pin uw geld bij pinautomaten en bij de kassa’s met een gerust hart, maar scherm altijd bewust uw toetshandelingen met uw vrije hand en met uw lichaam zoveel mogelijk af en berg de pinpas zorgvuldig en op een veilige plaats op. Het is een kleine moeite maar uiterst effectief om kwaadaardig gespuis zoveel mogelijk in het ongewisse te laten. Laat u niet afleiden door vreemdelingen die iets van u willen weten of geld willen wisselen. Pin bewust en blijf alert!

Klaas Blokland

wijkagent Sliedrecht (centrum)

klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie