CDA-fractie verdeeld over formatie

2 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De gesprekken over een samenwerking CDA/PVV zijn serieuzer dan ooit, waardoor de vraag 'wat doet Paul Letterie?' weer opborrelt. Geeft de Hardinxveldse politicus zijn lidmaatschap en wethouderszetel van de christendemocraten op als het tot een minderheidskabinet VVD/CDA met gedoogsteun van de PVV komt? ,,Ja", luidt zijn volmondige antwoord. Letterie's fractie maakt zich zorgen over de huidige politieke ontwikkelingen en hoopt dat haar congres een stokje voor de coalitieplannen kan steken. De Sliedrechtse CDA-fractie is verdeeld over de kwestie.

Al tijdens de eerste toenaderingen tussen PVV en CDA, kort na de verkiezingen, liet Paul Letterie weten dat hij die beweging absoluut niet steunde. Hij dreigde zelfs met opstappen als het daadwerkelijk tot een samenwerking zou komen. Het vervolg is bekend: de eerste vrijage liep stuk, maar inmiddels zijn de fracties weer aan het 'daten'. Of het tot een romance komt, moet blijken. Paul Letterie gruwelt bij die gedachte. ,,De PVV niet in de regering en toch aan de macht? Wilders is een vrije antidemocratische vogel. Mag in een minderheidskabinet blijven zeggen wat hij wil, van kopvoddentax tot etnische registratie aan toe. Het landelijk bestuur en fractie van het CDA geven groen licht terwijl het sein op rood had moeten springen. 'Leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van den boze' is een zinsnede uit het Onze Vader gebed. Laat ik nu denken dat denkbeelden van Wilders van den boze zijn waar je van verlost zou moeten worden. Nee, niet door geraaskal of geweld, maar met argumenten. Het CDA heeft het over gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap, solidariteit, gerechtigheid en Bijbelse waarden en normen. Hoe waardevast is dat nog met een PVV? Of is hier ook devaluatie aan de orde?

In een minderheidsregering van VVD en CDA, met gedoogsteun van een ondemocratische partij, is het rechtsgehalte mij teveel van het foute. Voor alle moeilijke beslissingen die door de regering genomen moeten worden is een breed draagvlak nodig. Een wereldwijde crisis en Nederland rommelt maar wat aan? Met een draagvlak onder de bevolking die minimaal is. Het gedachtegoed van het CDA wordt steeds meer slappe klei waar kennelijk nu alleen een wangedrocht uit te formeren valt."

Letterie hoopt dat het CDA-congres de stekker uit het minderheidskabinet trekt. Zo niet, dan houdt hij het voor gezien binnen de christendemocratische partij. Lijstrekker Wim de Ruiter rekent erop dat de fractie luistert naar haar leden. ,,Dit is een heel lastig punt. Persoonlijk word ik heel ongelukkig van een samenwerking met de PVV. Ik weet dat veel CDA'ers hetzelfde gevoel hebben. Welke conclusies ik trek als het tot dit minderheidskabinet komt? Ik zeg nog niet dat ik dan aan de kuierlatten trek, omdat ik hoop dat het niet zo ver komt. Natuurlijk denk ik er wel over na, maar het is te vroeg om hier stevige uitspraken over te doen."

Meerdere opties

Het rommelt dus niet alleen in Den Haag, maar ook in den lande. De Hardinxveldse CDA-afdeling heeft gisteravond gepraat over de ontstane situatie. Hoe het eventuele vertrek van Letterie wordt opgevangen, is nog niet bekend. Meerdere opties zijn mogelijk: Letterie blijft aan namens het CDA zonder lid te zijn of de fractie gaat op zoek naar een vervanger. Beide opties moeten overigens goedgekeurd worden door de andere collegepartijen (SGP, ChristenUnie en PvdA, red.).

'Fel van leer'

Waar Letterie's kaarten op tafel liggen, is het niet duidelijk hoe zijn Sliedrechtse collega Ad de Waard over het minderheidskabinet denkt. Hij is momenteel op vakantie, evenals fractievoorzitter Wim Dunsbergen. Raadslid Klaas Kuiken en CDA-voorzitter Gerard de Haan zijn wel in het land en volgen de ontwikkelingen in Den Haag op de voet. De twee blijken niet geheel op één lijn te zitten. Kuiken: ,,Ik zal tijdens het congres fel van leer trekken om te proberen dit kabinet tegen te houden. Wilders wordt de lachende derde in de huidige plannen. Hij hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen. Ik overweeg niet om mijn lidmaatschap op te zeggen, maar blij word ik hier niet van." De Haan is gematigder. ,,In de afgelopen weken bleken verschillende coalities niet mogelijk, onder andere door de houding van PvdA-leider Job Cohen. De andere fracties waren niet bereid hun verantwoordelijkheid te nemen, waardoor ik begrip heb voor de huidige verkenning. Het land moet toch geregeerd, want de huidige situatie kost klauwen geld. Ik vind de PVV een vervelend gebeuren, maar ik vind het te vroeg om de stekker eruit te trekken. Wij moeten natuurlijk wel voorkomen dat we gemuilkorfd worden of aan de leiband lopen. De hamvraag is waar Rutte en Verhagen mee naar buiten komen en wat dit betekent voor de gedoogsteun. Laten we niet op de zaken vooruitlopen."

advertentie
advertentie