Shaun Roubos turnt op het hoogste podium

Nieuws

‘Ik wil mezelf

op elk onder-

deel verbeteren’

H'VELD-G'DAM - Het Kompas portretteert deze zomer talentvolle sporters uit Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. De getalenteerde turner Shaun Roubos uit Hardinxveld wordt al een aantal jaren onder handen genomen door Sliedrechter Rob Stout en zijn collega-trainers van O & O uit Zwijndrecht. Dat zij deze diamant slijpen is al een indicatie uit welk hout de 18-jarige student is gesneden. Shaun maakte onlangs zijn debuut op het hoogste niveau in Nederland.

Door Erik de Bruin

Dat hij dit seizoen uitkomt in de eredivisie dankt Shaun aan de titel die hij de afgelopen jaargang veroverde in de eerste divisie. Hij schreef op één wedstrijd na alles op zijn naam en behaalde ook in de finale het hoogte puntentotaal. Binnen de vereniging werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar. Dit jaar mag hij het op een hoger podium laten zien. Shaun kwam al in actie in Heerenveen en België en wist zich op laatstgenoemd toernooi te plaatsen voor de toestelfinale Brug. Ook op het onderdeel Voltige zou hij zich dit seizoen al kunnen etaleren. Echter, allround moet hij nog veel progressie boeken om zich met de grote jongens te kunnen meten. Topturners waarvan menigeen training heeft genoten onder Rob Stout. ,,Écht een toptrainer”, steekt hij zijn waardering niet onder stoelen of banken. Min of meer bij toeval werd zijn talent ontdekt. Shaun groeide op bij de plaatselijke gymnastiekvereniging OKK en reed vanaf 12-jarige leeftijd wekelijks mee met zijn trainer Erik van Noordenne, die op dat moment stage liep in Rotterdam. Waar Stout turnles gaf. Toen domicilie werd gevonden in Zwijndrecht werd hem gevraagd de overstap te maken. Met als gevolg dat hij nog veel intensiever met zijn talent aan de slag ging.

‘Meekijkjaar’

Begin vorig seizoen werd de intensiteit opgeschroefd naar 26 uur per week. Shaun is zes dagen per week met turnen bezig. Op zijn vrije zaterdag is hij vaak bij OKK te vinden. Wat impliceert dat hij nog altijd een goede band heeft met de club waar zijn talent als eerste werd ontdekt. Met dank aan zijn ouders, die hem op peutergym deden. ,,Je leert nog niet zoveel. Beetje koprolletjes maken en zo… . Toen ik zes was werd ik opgenomen in de selectie van OKK.” Met een moeder die ballet heeft gedaan en een vader die schoonspringer is geweest, is zijn succesvolle ontwikkeling als gymnast enigszins genetisch te verklaren. De drang om zich individueel te ontplooien openbaarde zich volgens zijn vader al snel: ,,Hij heeft vaak geroepen dat hij zou stoppen als hij niet op z’n achttiende in de eredivisie zou turnen.” Die doelstelling is inmiddels bereikt, het volgende streven is stapsgewijs doorstromen richting de nationale top. ,,Het eerste jaar in de eredivisie is een meekijkjaar. Ik wil mezelf op elk onderdeel zichtbaar verbeteren.” Aan het eind van het seizoen moet dat leiden tot een totaal van circa tachtig punten waar hij in de eerste divisie meestal op 75 à 76 punten eindigde. Ter vergelijking: Epke Zonderland en Jeffrey Wammes, die in Nederland de meeste aanzien verwerven, behalen rond de negentig punten. Op Brug en Voltige behaalt Shaun de hoogste individuele scores en zou hij zich dit seizoen al kunnen onderscheiden. Toch overweegt hij niet zich te specialiseren. ,,Allround vind ik het leukst..” Het vele trainen valt hem niet zwaar. ,,Aan het eind van de week is het wel eens moeilijk op te brengen omdat je dan toch wel moe bent, maar ik heb vrijwel altijd zin om te trainen. Zeker ook omdat het een leuke groep is. Je trekt je aan elkaar op. Als iemand iets nieuws kan wil je dat ook onder de knie krijgen en put je daar extra motivatie uit. Er heerst sportieve rivaliteit. Elke week gaan we iets leuks doen.”

Propedeuse

Dat zorgt voor een prettige onderbreking in een week die al bij voorbaat volledig is ingepland. Temeer omdat turnen geen melkkoe is wedt Shaun op meer dan één paard. Ook zijn studie pakt hij uiterst serieus aan. ,,Ik ben vorig jaar september begonnen met ‘Europese studies’, een HBO-opleiding in Den Haag. Van de topsportregeling waar ik een beroep op mag doen heb ik nauwelijks gebruik gemaakt omdat de lessen goed samenvielen met de trainingen.” Hij streeft een topfunctie na in het Europese bedrijfsleven en heeft een stapje gemaakt door meteen zijn propedeuse te halen. Een bewijs dat het goed is te combineren en dat hij zich op beide vlakken weet te manifesteren. Of hij die stijgende lijnen voort kan zetten zal de toekomst uitwijzen. Volgend jaar zal het lastig worden omdat hij vijf maanden stage moet lopen in het buitenland. Met behulp van zijn vader, die familie heeft in Australië, hoopt hij Down Under aan de slag te kunnen gaan waarbij hij ook over de faciliteiten beschikt zijn sportieve groei vast te houden.

Fotobijschrift: De 18-jarige Shaun Roubos was de beste turner in de eerste divisie. Bij zijn club werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

advertentie
advertentie