Ingezonden: dierenleed

13 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Ik wil graag reageren op stukje van de Shih tzu hondjes. Wat in Nederland gebeurt is nog niets vergeleken met Spanje. Dit soort dierenleed gebeurt daar dagelijks. Wij waren in de provincie Malaga op vakantie in de bergen. Beneden ons in een schuurtje ontdekten wij twee hondjes. Waarvan er één slecht uitzag. Wij hebben het gefilmd en contact gezocht met de eigenaar van ons verblijf. Blijkt dat hij de eigenaar is van de hondjes. Wij zijn daarna boodschappen gaan doen en wilden de hondjes eten geven, bleek dat ze weggehaald waren. We zijn tussendoor in contact geweest met ACE (Stichting Honden in Nood). Daar werkt een Nederlander en een Belgisch echtpaar, die deze opvang zijn begonnen.

Eenmaal thuis hebben we de site bekeken. Het is afschuwelijk wat er afspeelt in Spanje. De honden en katten zijn wegwerpartikelen. Er zijn daar 'dodingsstations' en als binnen tien dagen niets opgehaald wordt, dan worden deze dieren doodgemarteld en soms nog half levend verbrand. Mensen van ACE gaan geregeld honden redden, maar ze moeten er ook achterlaten. Tientallen honden zitten in zo'n dodingsstation. Ook lopen er veel zwerfhonden langs de snelweg. En prachtige jachthonden, bijvoorbeeld Podenco's, worden uitgehongerd om "goed" te kunnen jagen. Presteren ze niet goed, dan worden ze opgehangen, uit de auto gegooid, aangereden, doodgereden, zelfs levend verbrand. Dit is te gruwelijk.

Ja, in Nederland zitten de asielen ook vol. Maar dat is een hemel vergeleken bij Spanje. Mensen en kinderen beulen de dieren af. Ik snap dit niet. Het houdt mij erg bezig. Hier moet bekendheid aan gegeven worden. Honderdduizend honden per jaar lijden of worden vernietigd. ACE vecht tegen de bierkaai. Ze hebben nu meer dan vijfhonderd honden in de opvang. Spanje is het ergste van Zuid-Europa. Kijk eens op www.ace-charity.org of bij www.animallinneed.com of in Nederland bij www.vereniginghaas.nl.

Help mee door te doneren, een hond te adopteren of hulp in een andere vorm.

Ik hoop dat dit stukje in Het Kompas mag komen. Daar zal ik erg dankbaar voor zijn.

Met vriendelijke groet,

Amanda Passchier

De Horst 84

3362 EC Sliedrecht

advertentie
advertentie