Regionale internetkrant stopt na twaalf jaar

21 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De Internetkrant voor Zuid-Holland-Zuid stopt met ingang van 1 september na twaalf jaar met het brengen van dagelijkse nieuws- en sportberichten. Uitgever Peter Donk Productions gaat zich meer richten op het maken van audiovisuele producties.

Het besluit om te stoppen is volgens eigenaar en hoofdredacteur van de internetkrant Brenda Donk-Hoeflaak (40) weloverwogen genomen. ,,We waren op een keerpunt. De website was aan vernieuwing toe en wij waren daar zelfs al over in gesprek. De intensieve bewerking van de website ten opzichte van de opbrengst staat in schril contrast. De website voortzetten als ‘grote hobby’ behoorde vanwege de andere zakelijke activiteiten niet tot de mogelijkheden. In een groot bedrijf zouden ze zeggen ‘we gaan voor de core-business”, aldus Donk-Hoeflaak.

Actueel blijven is altijd het belangrijkste doel van de internetkrant geweest. Brenda Donk-Hoeflaak: ,,De mailbox stroomt dagelijks vol met berichten. Onze kracht was de snelheid en bovenop het regionieuws zitten. Dat leverde bijvoorbeeld in menige raadsvergadering vragen op. Hoe kon het dat…? Of.. de internetkrant meldt dat…. De internetkrant telde duidelijk mee in de regionale media.” De Internetkrant voor Zuid-Holland-Zuid is voortgekomen uit de Alblasserwaard Internetkrant en de Drechtsteden Internetkrant.

Peter Donk (43) begon met de Alblasserwaard Internetkrant in 1998 op een zolderkamertje in Giessenburg. De krant bleek een groot succes en kreeg adverteerders. Dat leidde in de tijd van de internethype een paar jaar later tot de oprichting van de Drechtsteden Internetkrant. Peter Donk: ,,Het was in die tijd een gat in de markt. Een internetkrant voor de regio, voor gebieden in onze regio, was er nog niet. Kranten hadden wel plannen, maar zetten die toen nog niet door. Na de beurscrisis rond de eeuwwisseling besloten wij juist te groeien. We besloten tot de Internetkrant voor Zuid-Holland-Zuid en gingen ons richten op de gebieden Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Drechtsteden en Hoeksche Waard. Na een samenwerking met de LOCOM in Barendrecht kwam ook een deel van IJsselmonde er bij. Tot op de dag van vandaag is de internetkrant een enorm succes en zit er nog steeds groei in het aantal lezers. We weten dat de internetkrant als het kind met het badwater wordt weggespoeld, maar tegelijkertijd maken we belangrijke keuze.”

Aan de website werkte de afgelopen jaren een groot aantal mensen mee, die op vrijwillige basis foto’s en artikelen aanleverden. Brenda Donk-Hoeflaak: ,,Wekelijks leverde bijvoorbeeld Theo van Houwelingen uit Hardinxveld-Giessendam een column aan, kregen we verhalen uit het variétévak van Bas van Toor (clown Bassie) en konden we altijd op onze webmaster Hans van Arkel uit Dordrecht terugvallen.”

Peter Donk Productions laat weliswaar het onderdeel internetkrant vallen, maar gaat zich nog meer dan nu richten op audiovisuele producties. Zowel Brenda (oud-AVRO-medewerker – red.) als Peter (werkzaam bij het NOS Journaal – red.) hebben een omroepachtergrond. Het bedrijf bestaat sinds 1989, is gevestigd in Sliedrecht en maakt onder andere bedrijfsvideo’s, tv-documentaires, reclamespots voor televisie en brengt regelmatig een regio-dvd uit. Alles wordt in eigen huis gemaakt, van idee tot tekst, van inspreken tot eindmontage. Peter Donk Productions heeft sinds kort een nieuwe website, www.peterdonkproductions.nl.

advertentie
advertentie