Maatschappelijke stages in bibliotheek Sliedrecht

28 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Het studeren staat voorop, maar werkervaring opdoen is ook belangrijk. Vanaf volgend jaar is de maatschappelijke stage verplicht voor leerlingen in het voortgezet onderwijs: vmbo, havo en vwo. Een maatschappelijke stage houdt in dat een leerling vrijwilligerswerk doet tijdens zijn of haar middelbare schoolperiode. Ook in bibliotheek Sliedrecht kunnen leerlingen een maatschappelijke stage doen.

Mediacoach Melissa Prins coördineert deze stages vanuit de bieb. Prins: ,,We zijn bezig om hier vier of vijf leerlingen van middelbare scholen uit Sliedrecht aan het werk te zetten. We willen ze dan laten gamen met ouderen in woonzorgcentrum Waerthove; dat zal waarschijnlijk een Wii-spel zijn zoals bowlen of tennissen. Eén keer per week willen we de jongeren laten gamen met de ouderen.”

In bibliotheek Papendrecht heeft BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost reeds een succesvolle pilot gedraaid met maatschappelijke stages. ,,Daarom willen we dat ook zo snel mogelijk in Sliedrecht gaan doen”, aldus Prins. ,,Dit jaar hebben we wederom in Papendrecht een aantal leerlingen dat komt werken in de bieb.”

Prins: ,,We zijn dit jaar vanuit BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost ook begonnen met het geven van gastlessen op het Griendencollege in Sliedrecht. Deze lessen gingen over de invloed van de media op jongeren. Onderwerpen die voorbij kwamen zijn ‘manipulatie van beelden in de krant’ en ‘wat is echt/niet echt aan realityshows’. We stelden daarbij vragen over wat ze bijvoorbeeld ervan vinden dat hun broer of zus expliciete foto’s van zichzelf op het internet zet en of ze dat zelf ook doen. We hebben aan de leerlingen gevraagd over wat voor onderwerpen ze in de toekomst willen praten en de meiden kwamen met ‘loverboys op internet’ en de jongens met ‘gamen en verslaving’. We zijn nu ook bezig om een debat te organiseren over deze onderwerpen samen met de leerlingen en ouders op school.”

advertentie
advertentie