Hulpactie voor Oeganda nu al overweldigend

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ‘Sliedrecht Helpt Oeganda’. Zo heet de actie die de 17-jarige Tessa Korevaar samen met haar vader op touw heeft gezet en wat nu al, hoewel pas donderdag 16 september het slotakkoord plaatsvindt, een overweldigend succes kan worden genoemd.

Door Erik de Bruin

Als de voortekenen niet bedriegen wordt het streefbedrag van veertigduizend euro ruimschoots behaald. Dat geld is nodig om met behulp van een Oegandese aannemer (‘al het geld wordt daar besteed’) een kleuterschool te bouwen plus in hetzelfde onderkomen een keuken waar ook de kinderen die naar de basisschool gaan en naar het voortgezet onderwijs gebruik van maken. ,,Dankzij Uganda Child Care Foundation (UCCF) is in de zuidelijke provincie Rakai een scholencomplex neergezet waar ruim vierhonderd kinderen les krijgen", steekt Erik Korevaar van wal. Hij reisde in april met zijn dochter mee, die al heel lang de droomwens koesterde een Afrikaans land te ontdekken. Nadat ze in 2009 haar havo-diploma had behaald koos Tessa voor een vervolgopleiding, die echter niet bij haar bleek te passen. Ze kapte haar studie af en besloot een jaar lang te gaan werken. Elke maand legde ze een deel van haar loon opzij om te sparen voor een vliegticket. Via een kennis van haar vader kwam ze in contact met de stichting UCCF, die wordt aangestuurd door een groepje van tien vrijwilligers die vanuit Dordrecht en omgeving actief is. Ze hebben een sponsorsysteem ontwikkeld dat tot doel heeft dat zoveel mogelijk kinderen onderwijs genieten. ,,Als ze de middelbare school hebben afgerond studeren ze twee jaar op een ‘university’ in de hoofdstad Kampala. Wat je kan vergelijken met een MBO-opleiding hier in Nederland. Als ze zijn afgestudeerd keren ze terug en zetten ze zich met hun verworven kennis vijf jaar lang vrijwillig in voor de gemeenschap waarin ze zelf zijn opgegroeid."

Wereldaidsbron

Erik en Tessa sponsoren met een automatische donatie van 25 euro per maand Jamillah, een 5-jarig meisje dat zich constant bij de school ophield, maar niet bij de klas hoorde. Niemand wist iets van haar, laat staan dat ze zich om haar lot bekommerden. Erik: ,,We hebben haar naar een ziekenhuis gebracht om bloedonderzoek te doen. Gelukkig bleek dat ze geen aids had. Wel was ze uitgedroogd, ondervoed en had ze malaria. Plus een veel te lage bloeddruk." Als ze besmet zou zijn geweest met het HIV-virus zou dat overigens niet verwonderlijk zijn geweest. Rakai staat immers bekend als de wereldaidsbron. Veel kinderen zijn besmet en hebben door deze verschrikkelijke ziekte hun vader, moeder of zelfs beide ouders verloren.

Kinderkoor Mangwaza

De school opent in alle opzichten de deur naar een betere toekomst. Omdat de kleuterschool geen naam mag hebben (‘het is te vergelijken met een oud fietsenschuurtje’) en schril afsteekt tegen wat al tot stand is gekomen voor oudere leerlingen, hebben vader en dochter, nu ze terug zijn in Nederland, een grootschalige actie op touw gezet om mensen in Sliedrecht bekend te maken met het werk dat UCCF in Oeganda verricht en om geld in te zamelen voor een nieuw schoolgebouw. Dat uit drie lokalen bestaat, wél water- en winddicht is en waar niet allerlei ongedierte rondkruipt en infecties veroorzaakt. De tijd is nu rijp aangezien het kinderkoortje Mangwaza de komende tijd in Nederland verblijft en gaat zingen in Dordrecht en Papendrecht. Erik: ,,Als ze dat daar doen, kunnen ze ook naar Sliedrecht komen. Áls ze hier zijn pakken we het natuurlijk groots aan. Zo is de gedachte ontstaan." Toen het balletje eenmaal ging rollen, bleef het rollen. ,,Het loopt helemaal uit de hand. Op een positieve manier, begrijp me goed. We zijn overdonderd door het enthousiasme waarmee alle scholen meedoen aan onze krasactie. Voor wat, hoort wat … vandaar dat we donderdagmiddag 16 september drie schoolconcerten houden in de sporthal van De Lockhorst. Muziekvereniging Crescendo werkt belangeloos mee. Jeugdige leden treden samen op met de Oegandese kinderen, voor wie muziek een levensstijl is. Ook De Lockhorst werkt belangeloos mee en daar zijn we ontzettend blij mee. Anders hadden we het nooit zo groots op kunnen zetten." Groots is een geschikt woord want naast de 2700 schoolkinderen die, verspreid over drie concerten, worden vermaakt vindt aan het begin van de avond een bedrijvendiner plaats om fondsen te werven en ’s avonds een daverend slotakkoord waar iedereen tegen betaling van vijf euro voor het goede doel bij kan zijn. Entertainment voert de boventoon. Echter, het publiek wordt ook geïnformeerd over wat Erik en Tessa meemaakten op hun bijzondere reis en waarom ze nu hun nek uitsteken. ,,Omdat die lieve mensen het waard zijn”, vertelt Tessa. ,,Ze hebben heel weinig, maar toch willen ze je overal mee helpen."

Kaartjes kosten vijf euro en zijn te verkrijgen via tel. 0184-420260. Het begint om 20.00 uur.

advertentie
advertentie