Kritische brief hondenbelasting

9 september 2010 om 00:00 Nieuws

‘Poepruimplicht oké, hondenbelasting Nee’ is de kop van de open brief die ze aan het college en de gemeenteraad heeft geschreven en die integraal is te lezen op de website van Het Kompas. Volgens haar is hondenbelasting niet meer van deze tijd. Steeds meer gemeenten hebben het afgeschaft. Jeroen Sakko, die zich als gemeentelijk ambtenaar intensief bezighoudt met het hondenbeleid, beaamt dat sommige gemeenten het laten lopen. ,,Het hondenbeleid is de afgelopen twee jaar twee keer geëvalueerd in de gemeenteraad. Niet één keer is aangegeven dat hondenbelasting afgeschaft zou moeten worden. Blijkbaar is het dus in onze gemeente geen issue.” De reden dat de controle nu weer wel plaatsvindt heeft vooral te maken met het feit dat uit cijfers blijkt dat Sliedrecht per duizend huishoudens slechts 102 geregistreerde hondenbezitters telt. In Papendrecht gaat het op duizend huishoudens om 152 hondenbezitters. ,,Het is niet eerlijk als alleen hondenbezitters die dat netjes hebben aangemeld worden belast”, aldus Sakko.

‘Hiermee geef je een verkeerd signaal af’ SLIEDRECHT - In navolging van omliggende gemeenten als Alblasserdam en Papendrecht heeft de afdeling Gemeentebelastingen Drechtsteden besloten te controleren of hondenbezitters wel aan hun verplichting voldoen om hondenbelasting te betalen. De controleurs beginnen in oktober waarbij ze alle huishoudens lansgaan. Helga Seinsch is hier ontstemd over en stapt per direct uit de begeleidingsgroep die heeft meegeholpen het Sliedrechtse hondenbeleid van de grond te krijgen.

Door Erik de Bruin

Tijdens de laatste evaluatie in de gemeenteraad, die begin juni plaatsvond, heeft een aantal partijen wel kritisch naar voren gebracht dat veel strenger moet worden gehandhaafd. Wethouder Ad de Waard zegde daarop toe dat vanaf september stevige maatregelen worden genomen en dat BOA’s vanaf dat moment gewoon mogen schrijven. Volgens Helga Seinsch geldt Omslag van Gedrag, zoals het hondenbeleid heet, niet alleen voor de hondenbezitters, maar ook voor de gemeente. ,,Wie denkt dat alleen een scherpe handhaving helpt tegen de poepoverlast moet ik uit de droom helpen. Zonder goede wil van de hondenbezitters gaat het niet. Deze goede wil gaat sterk achteruit wanneer je als enige huisdierhouder lekker de gemeentekas mag spekken terwijl alle anderen vrijuit gaan. Hiermee geef je een verkeerd signaal af.”

advertentie
advertentie