Herinneringen aan ‘Sliedrechtse sixties’

Nieuws

SLIEDRECHT - 'The Dredging Town Stars', 'The Swing Players', 'The Grass & Blues', 'Alfred and his F.B.B. Group'. Onbekende namen voor de jeugd van nu, maar voor de Sliedrechtse 'hippies' uit de jaren zestig prachtige jeugdherinneringen. Deze plaatselijke bands vermaakten in de weekends menige jongere. Om deze herinneringen vast te houden stelde Sliedrechter Gijs Lemmen, die zelf ook in de 'sixties' met zijn muzikale carrière als gitarist begon, een boek samen over dertig Sliedrechtse muziekgroepen: 'Sliedrecht Bandstand 1950-1975'.

Door Ariënne Megchelsen

De inmiddels 60-jarige Gijs is een doorgewinterde muzikant. Rond 1962 begon hij met zijn eerste instrumentale gitaarband: 'The Rhythms'. In 1966 richtte Gijs met Alfred den Ouden en Mees van de Tak de groep 'The Grass & Bluess' op, waarmee hij regelmatig optrad in radioprogramma's bij de AVRO, KRO en NCRV. ,,Halverwege de jaren zeventig heb ik zelfs met Boudewijn de Groot samen gespeeld. Eind jaren zeventig had ik met mijn band een nummer 1-hit, waarna we in tv-programma's als TopPop werden uitgenodigd."

Maar ondanks zijn persoonlijke succes verloochende Gijs zijn Sliedrechtse 'roots' niet. Al die jaren spaarde hij foto's van Sliedrechtse bands en zangers. ,,Dat werden er op een gegeven moment zoveel, dat ik ze ben gaan bundelen. Daarbij heb ik citaten en informatie over de bands verzameld. Ik vond het de moeite waard om de herinneringen uit mijn jeugdtijd op papier te zetten. Langzamerhand werd dat een boek, het ontstond eigenlijk vanzelf." Uiteindelijk is 'Sliedrecht Bandstand 1950-1975' een boek geworden van honderd bladzijden waarin dertig Sliedrechtse bands en zangers worden belicht, waarbij een grote verzameling van foto's een goed beeld geeft van de Sliedrechtse muziekscene uit die tijd.

,,Voor mij zelf springen 'The Dredging Town Stars' er wel uit. Die jongens speelden heel goed gitaar. Zij waren voor mij eigenlijk de stimulans om door te gaan met gitaar spelen. Ik heb hen in het boek uitvoerig belicht. Maar ook Herman Huisman is natuurlijk een belangrijke zanger. Hij werd door de plaatselijke jeugd op handen gedragen. Als Herman en zijn band optraden, ging iedereen erheen. Er zaten dan zo tweehonderd man in het clubgebouwtje waar ze optraden, een groot publiek voor die tijd."

Gijs geeft zijn boek uit via de Historische Vereniging, waarvan hij de voorzitter ook nog uit zijn muziektijd bleek te kennen. ,,Ik kwam daar binnen met mijn manuscript, zit daar opeens Gerrit Venis! Hij was de manager van mijn band 'The Grass'. Gerrit was natuurlijk meteen enthousiast om het boek uit te geven."

'Sliedrecht Bandstand' komt op 1 februari uit en is te koop bij de Sliedrechtse boekhandels De Waard en De Gruijter en de Historische Vereniging Sliedrecht. De prijs is € 17,50. Voor meer informatie of een voorproefje op het boek, kijk op www.sliedrecht-bandstand-1950-1975.blogspot.com. Op zaterdag 26 februari vindt in het CJMV-gebouw een bijeenkomst plaats, waar het boek 'Sliedrecht Bandstand' centraal staat.

advertentie