Panamakanaal, twee oceanen verbonden

2 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - “Panamakanaal, twee oceanen verbonden” is een boeiende expositie in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht over de capaciteitsuitbreiding van het Panamakanaal. De opening van deze tentoonstelling op 17 december is letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd geraakt omdat Nederland die middag bedekt raakte onder een deken van sneeuw. Daarom wil het Baggermuseum deze expositie nogmaals onder de aandacht brengen. ,,De tentoonstelling is zo bijzonder omdat het nog niet eerder is voorgekomen dat een op schaal nagebouwde maquette van het Panamakanaal werd vervaardigd. Die is er nu wel en te zien in het Nationaal Baggermuseum", benadrukt PR-medewerker Remco van de Ven.

Nieuw is dat de capaciteit van het Panamakanaal wordt vergroot. Jaarlijks passeren bijna 15.000 schepen dit kanaal. Schepen worden langer en breder en hebben dieper vaarwater nodig. Om dit te bereiken wordt nu gewerkt aan verbreding en verdieping van het kanaal door een consortium van bedrijven uit België en Nederland. Er worden onder meer twee nieuwe sluiscomplexen gebouw, die zijn ontworpen door de Papendrechtse IV-Groep. In de expositiezaal van het Nationaal Baggermuseum staat de maquette van het 81 kilometer lange Panamakanaal opgesteld. Van het nieuwe sluizen-complex is een model gemaakt te aanschouwen is hoe het systeem werkt. Bijzonder daarbij is het zestig procent waterbesparend ontwerp, door Nederlandse ingenieurs bedacht.

In 2014 is het 100 jaar geleden dat het Panamakanaal werd opengesteld voor de scheepvaart. Het ontwerp van dit kanaal en het Suezkanaal, is van de Fransman Ferdinand de Lesseps.

,,Sliedrecht is de bakermat van de baggerindustrie. Waar ook ter wereld grote en kleinere baggerwerken worden uitgevoerd; er zijn altijd Vlamingen en Hollanders bij betrokken. De meest moderne technieken worden in ons land ontwikkeld en in de baggersector toegepast. Dat is uitzonderlijk. Het is te zien en te beleven in het Nationaal Baggermuseum waar er maar één van op de hele wereld bestaat: in Sliedrecht", aldus Van de Ven.

De tentoonstelling over het Panamakanaal in het Nationaal Baggermuseum is te zien tot en met 5 juni. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

advertentie
advertentie