Tweede schaakteam laat volledige winst glippen

6 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Opnieuw heeft het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht een kans op de volle winst laten liggen. Tegen mededegradatiekandidaat SO Rotterdam 3 werd wel gelijkgespeeld, maar de kansen op een overwinning waren legio.

Opnieuw toverde teamleider Kees van der Does een tactische opstelling uit zijn hoge hoed. Deze tactiek leek volledig te gaan slagen nadat Jerry van Rekom en Niels Mijnster tegen sterkere tegenstanders makkelijk remise lieten aantekenen. Nadat Pieter Pons zijn derde kans op de winst had verzilverd en nadat Willem Kuiper zijn tegenstander door de vlag had gejaagd stond er een 3-1 voorsprong op de borden, met minstens nog drie goede stellingen voor de Sliedrechtse reserves. Rotterdam deed wat terug door winst van Internationaal Meester John van Baarle op Joost Stoker, die zich wel uitstekend had verdedigd. Kopman Robert van Rekom moest na een wilde partij in remise berusten, terwijl Wim Hokken in iets betere stand ook voor een halfje koos en zodoende het matchpunt veilig stelde. Tobias Dekker had door een dubieus offer van zijn tegenstander een kwaliteit gewonnen en leek op de winst af te stevenen. Echter, in tijdnood greep hij alsnog mis en kwamen de Rotterdammers met de schrik vrij: 4-4.

In de stand blijft Sliedrecht 2 de Rotterdammers echter 2 punten voor. In de volgende ronde treft het team van teamleider Kees vd Does het eerste team van Shah Mata, dat ook vecht tegen degradatie. Dat wordt dus opnieuw een vierpuntenduel.

In de twintigste ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft familie Van Rekom revanche genomen voor de nederlagen van vorige week. Robert van Rekom wist via een fraaie aanvalspartij Wim Pool op de knieën te krijgen. Daarmee nam hij 'wraak' voor zijn vader, die vorige week van dezelfde Wim Pool had verloren. Vader Jerry wist de zich taai verdedigende Jan Veenis in het verre eindspel te verslaan. Daarmee steeg hij naar de vijfde plaats in de tussenstand.

Bovenaan liep Juan Garcia verder uit na zijn - enigszins moeizame - winst op Jan Sulman, terwijl naaste belager Wim Hokken niet verder dan remise kwam tegen Hans Klein.

Verrassend was de zege van Jan Willem Kraaijeveld op Jan Blokland, die plotseling moest kiezen voor mat gaan of dameverlies. Blokland koos ervoor om zijn koning maar direct om te leggen. Peter Dekker herstelde zich van de onnodige nederlaag van vorige week en won nu soeverein van Hans Dubbeldam.

Evert Bos weet ook weer wat winnen is door van André van Dieën te verslaan.

Uitslagen senioren:

Jan Sulman - Juan Garcia 0-1

Wim Hokken - Hans Klein ½-½

Peter van den Bergh - Floris Verweij 1-0

Robert van Rekom - Wim Pool 1-0

Jan Veenis - Jerry van Rekom 0-1

Kees Wessels - Marcel Klein 1-0

Evert Bos - Andre van Dieen 1-0

Gerard Kolenbrander - Leo Koppelaar 1-0

Mark van Hulst - Joost Stoker 0-1

Peter Dekker - Hans Dubbeldam 1-0

Jan Blokland - J.W. Kraaijeveld 0-1

advertentie
advertentie