‘Ik doe er alles aan mijn doel te bereiken’

16 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Leerlingen van Jeugdtheater Hofplein spelen van 11 tot en met 13 maart in Theater De Willem in Papendrecht waar ze het publiek gaan vermaken met de muzikale komedie Pinokkio & Co. Maartje Muller (15) maakt deel uit van het jeugdige gezelschap en ziet haar optreden als een leerzame oefening voor later. Ze zingt, danst en speelt toneel en hoopt die talenten te kunnen bundelen in een carrière in de theaterwereld. We zochten de jonge artieste op in haar ouderlijk huis aan de Stobbe.

Door Ria Scholten

,,Ik was een jaar of negen toen ik de musical De drie musketiers zag en vanaf dat moment weet ik dat ik het theater in wil”, vertelt Maartje. ,,Al vrij snel daarna ben ik op de dinsdagavond lessen gaan volgen bij het Jeugdtheater Hofplein. In het begin was ik erg verlegen, maar toen ik de groep beter leerde kennen, werd dat al snel een stuk minder. Vanwege school ben ik er een tijdje tussenuit geweest, maar ik miste het theater heel erg. Twee jaar geleden heb ik de draad weer opgepakt.”

,,De leerlingen worden door middel van workshops en trainingen voorbereid op de echte voorstelling. Om voor een rol in aanmerking te komen moesten we vóórspelen en toen heb ik echt alles uit de kast gehaald. Je moet niet alleen solo zingen en dansen, maar ook laten zien dat je creatief bent en dat is soms moeilijk. Je laat namelijk heel veel van jezelf zien en moet niet bang zijn om eens lekker gek te doen. Ik heb heel veel bewondering voor Pia Douwes, want wat zij doet is zó knap. Zij kan met haar ogen een verhaal vertellen.”

Maartje is erg tevreden over de rol die zij in Pinokkio & Co heeft gekregen. Als hoofd van een groepje geheim agentes heeft zij drie totaal verschillende types onder haar hoede. ,,De een is vrolijk, de tweede is dom en de derde is een echte control freak”, vertelt ze. ,,Het is de kunst omdat in een dans tot uitdrukking te brengen. Het komt dus erg op expressie aan. Elke voorstelling geniet ik van de reacties van het publiek. Theater zorgt ervoor dat je steeds weer je grenzen verlegt en daardoor wordt het in het dagelijkse leven gemakkelijker om dingen te ondernemen.”

De Sliedrechtse heeft een drukke periode voor de boeg. ,,Ik zit in het examenjaar van de VMBO-opleiding op het Willem de Zwijger College in Hardinxveld”, vertelt ze. “In april en mei beginnen de audities voor de MBO theaterschool waar ik heel graag toegelaten wil worden. Of je mag meedoen aan de audities wordt mede bepaald door je portfolio. Het is allemaal best pittig, maar ik doe er alles aan om mijn doel te bereiken. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om een baan in de theaterwereld te vinden. Dromen van een solocarrière doe ik daarom niet, ik zou een plekje in een ensemble al helemaal te gek vinden.”

De voorstelling gaat over Pinokkio en Cyrano die samen in de wachtkamer van de chirurg zitten. Ze zijn nerveus want ze krijgen beiden een nieuwe neus omdat hun eigen neus veel te groot is. In de wachtkamer zit ook een man zonder neus die heel graag een nieuwe wil. De regisseur heeft aan het verhaal een verrassende wending gegeven. Kaarten voor de voorstelling kunnen gereserveerd worden via 078-6158226 of via www.theaterdewillem.nl.

Foto: Maartje Muller ziet een carrière in het theater helemaal zitten.

advertentie
advertentie