Nieuwe soos voor oudere gehandicapten

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep neemt op donderdag 24 februari een soos in gebruik voor voornamelijk oudere mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. De soos, die de naam De Kade krijgt, is twee dagen per week overdag open van 09.30 tot 16.00 uur en is gevestigd in de ruimte van vrijetijdsclub ’t Vlot aan de Reigerlaan 218 in Sliedrecht.

,,De nieuwe soos is een succes. Wij zijn een paar maanden geleden al voorzichtig begonnen en de opkomst en het enthousiasme van de bezoekers is vanaf het begin groot”, vertelt Marianne Filak, locatiehoofd van De Kade. ,,Rond de Reigerlaan wonen ongeveer 75 mensen met een verstandelijke handicap in woonlocatie De Hooghe Dijck en in omliggende woningen. Een deel van deze bewoners werkt niet meer, een groot deel van hen is op leeftijd of gaat niet meer naar de dagbesteding. Vaak hebben zij moeite om hun dagen te vullen. De komst van De Kade kwam voor hen als geroepen. Het is vlakbij en de activiteiten zijn afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de bezoekers. Denk daarbij aan handwerken, schilderen, tekenen, figuurzagen, breien en puzzelen. Een goede sfeer is daarbij erg belangrijk. Er is veel aandacht voor elkaar.”

In soos De Kade werkt een vaste activiteitenbegeleider en er is plaats voor vrijwilligers. ,,Ons streven is om de bezoekers zoveel mogelijk zelfstandig te laten werken. Dat geeft henzelf de meeste voldoening”, vertelt begeleidster Anita de Gruijter. ,,Toch is het fijn als er mensen zijn die de bezoekers af en toe helpen. Soms gaat het om het opzetten van een breinaald of zo. Maar de soosbezoekers zijn ook erg gesteld op het contact met andere mensen. Hun wereldje wordt steeds kleiner en dan is wat aandacht erg welkom. Dat kan in de soos, maar even samen een boodschap gaan doen in het dorp valt daar ook onder. De Gemiva-SVG Groep maakt daarbij dankbaar gebruik van de inzet van vrijwilligers. Er is sprake van een win-win-situatie. Onze bezoekers krijgen extra aandacht en de vrijwilliger heeft een leuke activiteit. Een opleiding is niet nodig, de meeste van onze vrijwilligers zijn mensen die levenswijsheid hebben en daarmee goed in staat zijn onze bezoekers te begrijpen en te begeleiden. Belangstellenden moeten maar eens binnen lopen tijdens de soosdagen, dan zien ze hoe leuk de soos is.”

De kosten voor de begeleiding in de soos komen voor rekening van de AWBZ, als hiervoor een indicatie is van het Centrum Indicatiestelling Zorg. ,,Daarmee is het ook mogelijk voor mensen die verder in de omgeving wonen om naar de soos te komen”, vertelt Marianne Filak. ,,Het is ons bekend dat er meer zogenaamde thuiszitters zijn, mensen met een handicap die geen werk of dagbesteding hebben. Voor hen is er ook plaats in De Kade. Met een juiste indicatie worden zij zelfs met speciaal vervoer gehaald en gebracht worden. Als er veel aanmeldingen komen kunnen we overwegen om nog meer dagen open te gaan. Maar voorlopig concentreren we ons op de dinsdagen en donderdagen.”

advertentie
advertentie